donderdag 2 augustus 2012

Vuilboom of Spork (Rhamnus frangula)

bij aan het slikkerdemikken van sporkehoutbloemen
De struik of boom, komt ook voor onder de naam sporkehout of kort gezegd; "spork". Vroeger veel aangeplant voor houtkoolbranderijen.
De plant leent zich goed voor het vormen van een haag. Elk jaar moet ze ten gunste van de bloei flink gesnoeid worden. De boom draagt alleen vrucht op jong hout.
Vanmorgen trof ik veel nectar verzamenlende bijen en andere insecten op de bloemen aan.
De struik heeft 2 manieren om zich te vermeerderen: door uitlopende wortelstokken en door verspreiding via de zaden.
Vooral lijsters consumeren de bessen en werpen de pitten via de mest ergens anders weer neer.
bij en slak op spork
In het verleden werden de duurzame twijgen gebruikt als bindmateriaal en als spijlen voor bijenkorven.
De schors werd  gebruikt als looimiddel, voor verven van stoffen en vuilboom werd ook toegepast in de volksgeneeskunde, als laxeermiddel, verkregen uit de 3 a 4 jarige twijgen. Zelf medicatie is niet zonder gevaar.
In DIT blog heb ik over de plant als waardplant van de citroenvlinder geschreven.
Op de foto; een paar vergeelde bladeren, waarin de camouflage kleuren van de vlinder heel goed terug te vinden zijn.
De rood/bruine vleugelvlekjes komen overeen met de "brandgaatjes" in de gele blaadjes.

maandag 30 juli 2012

Guldenroede (Solidago canadensis) en (Solidago virgaurea)


bijen op canadese guldenroede

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) heeft door zijn nectarrijke bloemen een grote aantrekkingskracht op bijen en andere insecten.
De tuin geurt soms naar de honing en dat is niet alleen vanwege de guldenroede, maar dichtbij de aren is de reuk goed waar te nemen. De plant is uit Canada ingevoerd, vanwege het hoge nectar gehalte en de sierwaarde. De plant kan in tuinen irritant gaan woekeren via de wortelstokken en vooral door uitzaaiing. De uitgebloeide bloemen op hun hoge steel, geven wat spanning in de aanblik van de wintertuin. Rijp en sneeuw kunnen er een fijn kantwerkje van maken.
In de Bijen-Natuurtuin hebben we ook de echte guldenroede (Solidago virgaurea), een inheemse plant, die ook alle eigenschappen van de ingevoerde soort in huis heeft. Echte guldenroede is te vinden in de medicinale tuin, is ook rijk aan nectar en heeft ook een reinigende werking op het lichaam. Er is onderzoek gaande naar de genezende werking op tumoren. http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=solidago-virgaurea Deze plant komt voor op de rode lijst van sterk verminderde en zeldzame soorten.
Guldenroede kan ook gebruikt worden voor beitsen van wol.