een mooie hoge bijvoetstruik heeft zich uitgezaaid in de rand langs het terras van het tuinhuis. De plant is niet zo zeer een bijen waardplant, als wel een muggen verdrijver.
Bijvoet heeft veel medicinale kanten. Als eerste staat het gewas bekend om de voet verkwikkende werking. Het heeft ook een schuine wortelstok, vandaar de associatie met voet. Mensen probeerden het kruid onder hun voeten, in de schoenen en het liep en loopt lekker. Eerst even wennen, maar gaandeweg en hoe meer het onder de voet geplet wordt, gaat het echt verkoelend werken. Heeft men sokken aan, doe het dan in de sokken, onder de blote voeten.
Verdere medische voordelen zijn, dat de plant caroteen , ascorbinezuur , saponinen , tanninen , alkaloïden bevat. En een sterke aangename geur verspreidt.
In Frankrijk, wordt etherische olie uit de gedroogde bloemen en bladeren van bijvoet verkregen; lichtgele of kleurloze vloeistof met een sterk bitter-zoete aroma met een vleug van kamfer . Deze olie bevat thujon , cineole , borneol , pinenen het vermengt zich goed met olie van eikenmos , patchouli , rozemarijn , lavendel , dennen , salie en cederhout . Het wordt gebruikt in de geneeskunde als krampstillend en beperking van toxiciteit.
In de keuken kan het kruid als pittige smaakmaker worden toegepast.
De bloeiende plant heeft ook een schaduwzijde voor hooikoorts gevoelige mensen.
Lees hier meer
zaterdag 30 juli 2016
dinsdag 26 juli 2016
Vlinders
Op het moment is de tuin een oogstrelend plaatje, van bloeiende planten.
Samen met het zonnige weer van vandaag werden insecten aangelokt om er rond te vliegen.
Een landkaartje (Araschnia levana) in zomervorm fladderde van bloem naar bloem en vermaakte zich nogal op de bloemen van het Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris)
Brandnetel is de waardplant van deze vlinder en die is overvloedig aanwezig in de tuin en de hele omgeving.
Verder werd de show gestolen door een aantal dagpauwogen (Aglais io)
http://koerselpas.nl/vlinders.php
Abonneren op:
Posts (Atom)