vrijdag 14 september 2012

Biefstukzwam, (Fistulina hepatica) sponszwam, heksenboter

biefstukzwam (klik voor vergroting)

In de directe omgeving van de tuin, staat een wat spichtige jonge zomereik (Quercus robur), die het duidelijk niet redt met zoveel grotere bomen om zich heen.
Een jonge eik moet zon, licht en ruimte om zich heen hebben.
Als de plant dat niet heeft, probeert hij zijn leven te redden, door de top te neigen naar de plaats waar de morgenzon het eerst te vangen is.
Maar het zielige exemplaar langs het pad naar de tuin is ten dode opgeschreven, nu er aan de voet een biefstukzwam (Fistulina hepatica) begint te groeien.
De zwam lijkt echt veel op biefstuk, zowel van binnen als van buiten.
Het wortelstelsel van de zwam, loopt tot ver in het hout van de boom en laat er zijn rode kleur in achter. Meubelmakers waren vroeger dol op dit eikenhout. Ze maakten er mooie rood gevlamde eiken meubels van.
Bij de achteringang van de tuin, nog buiten het hek, groeit een aardige sponszwam (Sparassis crispa).

Direct achter het hek binnen, zijn aardsterren (Geastrum) te bewonderen.
In de omgeving van de tuin links langs het fietspad in de richting van de spoorlijn, zit heksenboter (Fuligo septica) op een omgevallen boom.



woensdag 12 september 2012

Aardpeer (Helianthus tuberosus)

Helianthus tuberosus

Het motto van de open monumentendag "Groen en toen", kan in de tuin een vervolg krijgen in de historische- of vergeten groetentuin.
Van het eten op de "tafel van toen", staan enkele groentes in deze thematuin.
Teunisbloem, zuring, rabarber, maar de meest in het oog springende is op het ogenblik de prachtig bloeiende aardpeer (Helianthus tuberosus).
Een heel trouwe - en voedzame plant, die elk jaar steevast weer terug komt. Zelf de ogen die in de schillen zitten gaan, na directe compostering in de grond, weer uitlopen.
Aardperen komen vaak in siertuinen voor. De plant wordt wel tegen de 3 meter hoog en doet denken aan een zonnebloem, maar de bloem is veel kleiner.
Leuk is de combinatie van de Hollandse naam "Aardpeer" en "Helianthus". De knollen in de aarde en een hoofd die aan uitslaande zonnevlammen doet denken.
Smakelijke recepten zijn op het internet genoeg te vinden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1181904/2009/11/21/Plant-een-aardpeer-en-je-hebt-tot-in-lengte-van-dagen-te-eten.dhtml

dinsdag 11 september 2012

Vlinders Atalanta (Vanessa atalanta)


Atalanta op lever- of koninginnekruid.
Deze dagen vliegen er ook in de tuin diverse vlinders rond. Vooral de vlinders van de schoenlappersfamilie, doen het goed in deze zonnige periode.
Tot deze familie behoren o.a.: de kleine vos (Aglais uticea), dagpauwoog (Inachis io) gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), Atalanta (Vanessa atalanta). De Atalanta vlinder spant nu wel de kroon.
De schoenlappers bestaan uit mooie dagvlinders, van behoorlijke grootte, vleugelspanwijdte van 40-65 mm.
De meesten trekken in de herfst als vlinder naar Zuid- Europa en komen in de zomer weer terug. Atalanta en distelvlinder, proberen ook hier te overwinteren, maar dat lukt zelden. De onderkant van de vleugels zijn minder mooi, maar heel goed voor camouflage. Helemaal zeker is het niet, maar men denkt dat de soorten   elkaar herkennen  aan het kleurenpatroon. De seksen zijn gelijk, maar het verschil wordt  waarschijnlijk  uitgemaakt, door geur en gedrag.
De rupsen van de schoenmakers, hebben doornachtige uitsteeksels, zijn zwart of bruin van kleur, met witte – of gele tekeningen, ze leven vaak op brandnetels. Alle soorten spinnen de bladeren aan elkaar met zijdedraden, via hun spierklieren en maken zo een tent, waarbinnen ze kunnen eten.
Poppen hangen met hun achtereind aan haakjes, die ze als rups gesponnen hebben. De poppen hebben metaalglanzende vlekken.
Atalanta’s zijn te herkennen aan het oranje rondje over hun gespreide vleugels.  
Hier meer over Atalanta’s en andere vlinders en rupsen.