donderdag 14 september 2017

Paarse heide en zwammen

Vanmiddag liep ik tijdens een hevige regenbui door de tuin. Bewust koos ik voor een nat moment van de dag, omdat de heide  in de regen zo mooi kleurt. Dit jaar houden de struikjes lang hun paarse kleur, al zijn ze nu wel een beetje op hun retour.
Gistermiddag scheen de zon. Het was toen een drukte van belang voor de bijenkasten, die sinds een paar dagen weer terug zijn van de grote heidevelden, waar de bloei ten einde is.
Hopelijk halen de diertjes nog wat nectar uit de laatste heidebloemen vlak voor hun kasten.

Van het nest stinkzwam-eieren was er gisteren een nieuwe uitgekomen. De hoed was toen maagdelijk groen. Vandaag was die groene laag bijna weg gegeten.

Een paar stappen verder groeit een jaarlijks terugkomende sponszwam, aan de voet van een dikke Douglas spar.
Op steenworp afstand staat een kwijnend eikje, die onder gunstige omstandigheden, ook bijna jaarlijks een kleine biefstukzwam onderaan haar stam voortbrengt.

http://natuurtuin.blogspot.nl/2012/09/biefstukzwam-klik-voor-vergroting-in-de.html

http://natuurtuin.blogspot.nl/2012/09/biefstukzwam-klik-voor-vergroting-in-de.html






woensdag 13 september 2017

Stinkzwam (Phallus impudicus)

Het is nu bijna herfst, dus schieten paddenstoelen en zwammen welig uit de grond. De nattigheid geeft aan dit verschijnsel een rijke voedingsbodem.
 Achter de omheining van de tuin, ligt een nest met duivelseieren. De holle, witte stelen hiervan staan op uitkomen. In verhouding tot de steel is de hoed klein en bedekt met een donkergroene slijmlaag (gleba), die de sporen van de zwam bevat. Insecten aangetrokken door de doordringende gasachtige stank, eten deze groene laag eraf en verspreiden zo de sporen, door middel van hun minuscule uitwerpselen. Als de groene laag eraf gegeten is wordt een witte hoed zichtbaar. Zo op de foto te zien genieten ook slakken van deze plant.
Voor mensen is de zwam eetbaar in heel jonge toestand. Maar appetijtelijk  ziet er anders uit.