vrijdag 17 januari 2020

Wijnruit ( Ruta graveolens).

blijft groen in de winter. De bloeitijd is ca. juni.  Het kruid is erg gezond, maar de smaak is wat bitter.
Wijnruit wordt bestoven door bijen en andere insecten, op een speciale manier.  Lees het hier verder o.a:

Bestuiving bij de ruit

Ruit heeft een grappige manier van bestuiven. Het bloemetje heeft 8 meeldraden maar er staat er maar één tegelijk overeind. Onderaan de stamper zitten kleine honingbakjes. Een insect komt langs, wrijft over de meeldraad om de honing op te nemen. Als al het stuifmeel is meegenomen buigt de meeldraad zich waardoor automatisch de volgende meeldraad omhoog komt te staan. Dit proces herhaalt zich totdat alle meeldraden aan de beurt zijn geweest.

Het kruid geeft een geur af, die op een prettige manier het reukorgaan prikkelt, zodat je verrast rond gaat kijken waar dat heerlijke aroma vandaan komt, vooral in deze tijd van het jaar.

Wijnruit keukenkruidentuin.
Weerspiegeling in het water van het ven.

maandag 13 januari 2020

Merel, Gietelink (Turdus Merulus)

Vanmorgen, het was nog donker, toen deze vogel zijn welluidende zang al liet horen. Iets waar een mens blij van kan worden. Maar verstoor hem niet, want hij vliegt dan  met een akelig gekrijs weg. Een grote merel, heeft een lengte van 26 centimeter, weegt 80-125 gram. Mannetjes zijn volledig zwart gekleurd, met een geeloranje snavel en met een ring rond hun ogen. Jonge vogels en vrouwtjes zijn bruin van kleur. 
Het zijn omnivoren, ze eten dus zowel  zaden als insecten. Het zal duidelijk zijn dat dit laatste niet zo goed samen gaat met bijen. 

Gietelink is een benaming die al eeuwen oud is en in oost-Nederland is blijven hangen. 
In het voorjaar van 2014 heb ik een blog geschreven over een broedend lijsterpaar in de lariks heg van de tuin. Hier de link
Verdere gegevens, Wikipedia in de streektaal in het Oost-Veluws. 
Vandaar doorschakelen naar het Nederlands, levert nog meer informatie op.

https://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Gietelink

Link naar uitleg bij het woord Gietink

https://www.meertens.knaw.nl/ewnd/boeken/woord/223