woensdag 11 februari 2015

Kraaiheide

één van de vier heidesoorten, die in ons land voorkomen. Vorig jaar schreef ik dat de kraaiheide uit de tuin verdwenen was. Dat is gelukkig niet zo. 
http://natuurtuin.blogspot.nl/2014/02/kraaiheide-empetrum-nigrum.html
Het bleek dat de plant zich verstopt had tussen het hoger opgaande groen, vooral veel haarmos.
Tegen de sneeuw, staken de donker groene sprieten voldoende af, om met één oogopslag te zien dat ze niet helemaal weg waren wel sterk ingekrompen.


Deze circumpolair verspreide plant, bestaat uit groenblijvende dwergstruiken.
Kraaien, maar vooral spreeuwen, eten van de bessen en verspreiden zo de struik d.m.v. hun darmkanalen.
Bestuivers zijn Bijen en zweefvliegen, maar komt meest tot stand door de wind. De bloemen zijn nectarrijk.
Individuele struiken kunnen meer dan tachtig jaar oud worden. De plant vormt een mycorrhiza van het Ericaceae type. Mycorrhiza is een samenlevingsvorm (symbiose) van schimmels en plantenwortels.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mycorrhiza.
De vruchten smaken zuur en bitter, omdat ze Andromedotoxin bevatten. Hierdoor kunnen ze enigszins bedwelmend en duizelingwekkend werken.
In de volksgeneeskunde, staan de bessen bekend om het hoge gehalte aan vitamine C, tegen scheurbuik en dankzij het tannine gehalte werden ze tegen diarree gebruikt.
Eskimo’s verwerken ze door diverse gerechten.
Bessen uit de natuur kunnen voor de veiligheid, niet zo van de stuiken gegeten worden. Veel mensen doen dat, vooral met blauwe bosbessen, om eens te proeven, hoe ze smaken. Thuis eerst wassen en even in kokend water dompelen.
Let er bij het plukken op dat u geen wondjes aan uw handen, of lichaamsdelen hebt, die met de bessen in contact komen. U bent beslist het eerste slachtoffer niet en de gevolgen zijn niet te genezen. http://www.kiza.nl/content/vossen