donderdag 21 augustus 2014

Bijen naar de bloeiende grote heidevelden

De bijenkasten hebben al een poosje geleden de tuin verruild voor de bloeiende heide. De grote velden van Caluna vulgaris of stuikheide, zijn nu prachtig paars gekleurd. Op zonnige dagen geurt het er naar honing. Op een regenachtige dag en helemaal als er een regenbui overheen trekt, is de heide bijzonder mooi.
Het stukje heide in de tuin ondergaat op het ogenblik een opknapbeurt. De bloei wordt hierdoor enigszins geremd.  Bijen en Calluna houden van elkaar. Wie de afzonderlijke kleine bloempjes bekijkt staat versteld van de schoonheid ervan.
Hier en daar staat wat Erica tetralix of dopheide door de calluna heen.
Erica houdt van vochtige grond en calluna heeft liever wat drogere zandgrond. Kraaiheide (Empetrum nigrum) is de derde soort, die op een paar kilometer zuidelijker, zijn uiterste grens heeft bereikt. Ze komt hier alleen nog voor op noordelijke hellingen en koudere plekken. Deze drie soorten kunnen heel soms op de grote heidevelden, bij elkaar groeiend, bewonderd worden.
Voor bijen is alleen de calluna van belang. De nectar van de erica is voor het tongetje van de bij moeilijk te bereiken doordat de bloem een lange ballonvorm heeft. Voor het blog van vorig jaar, KLIK HIER.
Op Wikipedia is een artikel over de heide in de streektaal, het Nedersaksisch te lezen en dit keer in het Nunspeets dialect van die taal. ZIE HIER.









maandag 18 augustus 2014

Icarus blauwtje (Polyommatus Icarus)

Deze mooie vlinder is afgelopen tijd meerdere keren waargenomen in de tuin. Prachtig op de foto gezet door Jannine. 
Het is een veel voorkomende soort. De rupsen kunnen leven op allerlei vlinderbloemigen.
Meestal hebben mannetjes een iriserende blauwe kleur. Wijfjes zijn vaak bruin.