vrijdag 9 augustus 2013

Open dag op 24-8-2013

P
IVN-Bijentuin Nunspeet



OPEN DAG IVN-Bijentuin Nunspeet


                             


Dankzij financiële ondersteuning van het Van den Broek Lohmanfonds en het Kringloopcentrum Nunspeet kon in het voorjaar de IVN-Imkershoeve opgeknapt worden. Er werd geschilderd, nieuwe vloerbedekking gelegd en dubbele beglazing aangebracht. Ook werd het meubilair aangevuld. Nadeel van deze activiteiten was, dat de jaarlijkse Open Dag in juni niet kon plaatsvinden. De bloei in de tuin is dan op haar hoogtepunt. Dit jaar valt de Open Dag dus later, op 24 augustus a.s. van 10 tot 16 uur. De Bijentuin en de bijen worden voor het grootste deel onderhouden door 60- en 70-plussers. Zij vinden het belangrijk, dat ook jongere generaties kennis nemen van de verzorging van bijen en bijen- en vlinderplanten. Op het programma staan een boekenmarkt van natuur- en tuinboeken, informatie over het IVN (Vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid) en de Bijenvereniging. Voor de jeugd is er onder andere de mogelijkheid voor 15 minuten een stukje tuin te huren, met de daarbij behorende onderzoekjes. Een wandeling door de tuin aan de hand van een informatieblad is een goede gelegenheid om de tuin beter te leren kennen. De IVN-Bijentuin is te vinden in het Belvédèrebos, tussen Eperweg en Zandenboslaan, 200m. na de slagboom. De toegang is gratis. Informatie: 0341 257166 of  ju.jong@planet.nl

woensdag 7 augustus 2013

Bessen, droogte en verkleuren


 In de Bijentuin heeft de beplanting hier en daar geleden van de droogte.  Bessen hebben rijk gedragen. Er waren veel frambozen,  lijster- (Sorbus aucuparia), Gelderse roos (Virburnum opulus) -  en sporkebessen (Rhamnes frangula) .
Een gedeelte lijsterbessen en vooral de bessen van de Gelderse roos  zijn bruin geworden, door het branden van de zon. Sporke- of vuilboombessen staan er redelijk bij, omdat deze struiken graag in de schaduw van bosranden staan. Alle bessen verkleuren nu  van groen naar rood. Dat geeft eerst  een oranje en daarmee, zonnig,  effect.
Bloeiende wilde peen (Daucus carota) heeft, op het ogenblik, verre weg de overhand. Veel insecten vinden er hun voedsel op.
Een drommedarisvlinder (Notodonta dromedarius) had zich te slapen gehangen aan een stengel van het knoopkruid (Centaurea jacea), gevaarlijk dicht bij een bewoond  spinnenweb.
wilde peen  (Daucus carota)


Leuk om over lijsterbes te lezen in het Nedersaksisch, de taal die hier veel gesproken wordt.
 http://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Fluithout





een drommedarisvlinder, die wel heel dicht bij de vijand slaapt.





In the Beegarden, the plants here and there, suffered from the drought. Many berries did grown on the shrubs. There were lots of raspberries, Sorbus aucuparia , Virburnum opulus - (Geldern roos) and Rhamnes frangula berries (Alder Buckthorn). Part of the berries are turned brown by the burning sun.  All berries now turn from green to red. First it gives an orange and thus, sunny, effect.
At the moment, the white color of  flowering wild carrot (Daucus carota) prevails. Many incecten, find food there.
A Notodonta dromedarius, (Iron Prominent)hung him self to sleep  on a stalk of the jacea Centaurea (knapweed), dangerously close to an inhabited spider web.