donderdag 14 maart 2019

Vogelmuur (Stellaria media).

 Is een veelzijdig kruid, dat meestal als hardnekkig onkruid gezien wordt. Het plantje produceert enorme hoeveelheden zaad, dat zich verspreid door schoffelen en hakken, het zogenaamde hak-onkruid. Bovendien blijft het zaad wel twee tot vijf jaar leefbaar in de bodem en vermeerdert zich ook nog eens door wortelstokken. Het plantje ontwikkeld zich, behalve tijdens een (nacht)vorstperiode, het jaar rond.  De bovenste delen bevatten veel ascorbine zuur en caroteen en andere gezonde stoffen. Kan  zowel rauw, als gekookt geconsumeerd worden en er kan zelfs frisdrank van bereid worden.
In de tuin wordt er niet op het kruid ingehakt, het is een waardplant voor bijen. Vooral de lange bloei maakt de plant des te waardevoller voor dat doel.
Link naar de beschrijving in het west-Veluws dialect van de Neder-Saksische streektaal. 




woensdag 13 maart 2019

Daslook (Allium ursinum)

Daslook groeit uit kleine witte knolletjes en is weer te voorschijn gekomen, aan de rand van de stinsenplanten tuin.  De optimale temperatuur bij de kweek van dit gewas, is 15-17 grC
Komt de thermometer boven de 20 graden, dan verliest de plant zijn smaak en pittige eigenschappen. 
Uiteindelijk gaat daslook bloeien met mooie, witte stervormige bloemen. 
Deze bloemen leveren weer nectar aan bijen.
Lekker en erg gezond, om het blad rauw te eten door salades, op belegde broodjes enz.
Medische toepassing: 
Bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Verbetert de motorische functie van de darmen en kan de bloeddruk verlagen. Heeft een anti-bacteriĆ«le -  en  een anti-sclerotische werking. Vooral om het laatste stond de plant in de oudheid bekend. 
Zalf bereid uit de bol zou etterende wonden en doorliggen tegengaan.
Het blad van daslook lijkt veel op dat van de giftige lelietjes van dalen. Een gevaar op vergissing bestaat dus. Maar meestal is daslook uitgebloeid als de lelietjes beginnen. En daslook heeft een geur van knoflook.