vrijdag 28 oktober 2011

Bijenhouden: de hobby van de toekomst.

Bijenhouden: de hobby van de toekomst
Honingbijen behoren, samen met de hommels, wespen en mieren tot de vliesvleugelige insecten. Net als de hommels en mieren en een aantal wespensoorten, zijn het sociale insecten, dat wil zeggen dat ze in kolonies leven.
In de zomer bestaat een gezond bijenvolk uit één eierenleggende koningin, 30- tot 60 duizend (vrouwelijke) werkbijen en enkele honderden darren. De koningin legt in het hoogseizoen wel één- tot twee duizend eitjes per dag. Al deze eitjes en ook al het eten stuifmeel en honing wordt opgeslagen in door de bijen gemaakte wascellen. Tegenwoordig zijn er zachtaardige bijen beschikbaar die aanmerkelijk minder agressief en steeklustig zijn dan vroeger.
De tijd van de romantische bijenteelt in korven is grotendeels voorbij. Tegenwoordig worden bijen gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten, maar ook om ziekten en plagen te kunnen bestrijden.
Het is in Nederland niet mogelijk om van de bijenteelt te leven, maar als de imker het goed doet, kan het imkeren een aardige hoeveelheid honing opleveren en hoeft de hobby geen geld te kosten.
Bijen houden is een echte natuurhobby: voor het imkeren bent u afhankelijk van het weer voor een goede honingoogst. Door het gebruik van chemische gewasbestrijdingsmiddelen en het gebruik van monocultures in de landbouw, zijn veel andere bestuivende insecten uit het milieu verdwenen. Hun taak wordt nu overgenomen door de honingbij, zodat bijvoorbeeld heesters in de plantsoenen dankzij de bijen 's winters bessen dragen en er voor zorgen dat veel vogelsoorten in onze steden en dorpen kunnen overwinteren.
Hebt u het plan opgevat of is uw interesse gewekt om bijen te gaan houden, dan is het van belang dat u zich allereerst oriënteert. Dit kan: iedere eerste dinsdagavond van de maand is er van 8 tot 10 uur een leer- c.q. praat avond in de Imkerhoeve in de bijen- en natuurtuin aan de Eperweg in Nunspeet. Ook is het mogelijk dat u daar voorlichting kunt krijgen over wespen en andere insecten die in de natuur voorkomen en nuttig zijn, maar die mens overlast kunnen bezorgen. Er is deskundigheid aanwezig om deze overlast binnen de perken te houden of als laatste alternatief deze te bestrijden
Als u met imkeren wilt beginnen stelt de vereniging u uw eerste bijenvolkje gratis beschikbaar en u wordt met raad en daad bijgestaan. Als lid van onze afdeling bent u tevens lid van de landelijke VBBN en ontvangt u een maandblad, waarbij tevens uw bijenkasten zijn verzekerd. Ook is mogelijk een cursus beginnend of gevorderd imker te volgen. Deze cursussen worden in veel plaatsen in de omgeving van Nunspeet gegeven.
De Vereniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland, afgekort de VBBN, afdeling Nunspeet en omstreken.
-----------
Beekeeping: the hobby of the future
Honeybees belong to the Hymenoptera insects. They are social insects, so they live in colonies.
In summer, a healthy hive, consists of 1 queen laying eggs, 30 - to 60,000 worker bees and hundreds of drones . In high season, the queen lays eggs per day or 1000-2000. All these eggs, all the food, pollen and honey stored in wax cells made ​​by the bees.
Today bees are kept in multi-part plastic or wooden boxes. The advantage of boxes is that beekeepers easily can check. The windows can be removed in order to harvest the honey, but also to combat diseases and pests.
If the beekeeper does well, it can bring in a nice amount of honey. Beekeeping as a hobby, if  is done well it cost no money.
Beekeeping is a real natural hobby: beekeeping is depending on the weather for a good honey harvest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten