dinsdag 24 april 2012

Plant en dier namen in streektaal


(Op de foto: een haalbij op maartsviooltje.)
Minister Spies wil geen status 3 erkenning geven aan de Nedersaksische taal, gesproken over een goot gebied, dat de provincies, Groningen, zuidoost Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland omvat en over de grens in noord Duitsland tot Polen toe.
De bevolking van de betreffende Nederlandse streken, vooral zij die hier hun roots hebben, zijn hierover begrijpelijk zeer verontwaardigd.
Bezorgdheid voor financiƫle consequenties deed de minister tot dit besluit komen. Maar de kosten ervan worden nu al door de provincies gedragen.

Het Nedersaksisch is geen dialect van het ABN, het is eerder andersom. Maar onderling heeft de taal wel vele dialecten. Zo ligt de tuin aan de uiterste westkant van de isoglossenlijn, die een paar kilometer noordoostwaarts weer een variant heeft, met een paar woorden verschil.
Het is de moeite waard om eens na te gaan wat er aan flora- en faunanamen, in de streektaal voorkomen.
Vaak is het een grappige typering van de verschijningsvorm van de plant of het dier, soms in combinatie met andere eigenaardigheden.
Zo heet een salomonszegel: motte (zeug) met biggen. En een viooltje: umkiekertien (omkijkertje). Ook honingbijen zijn in groepen verdeeld en zo heet de aanvoerbij: haalbieje.
In het Nunspeetse draagt een Lieveheersbeestje het troetel naampje: kukeluusje, een naam voor dit mooie kevertje die nergens anders voorkomt. Meer leuke namen zijn op deze prachtige website te vinden https://sites.google.com/site/plantennaomen/

Voor informatie en het tekenen van de petitie http://www.sont.nl


teken petitie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten