donderdag 27 december 2012

(Pycnoporus sanguineus) Vermiljoenzwam.

fotocollage vermiljoenzwam.

Op 1 februari 2011, schreef ik onderstaand blog, over mijn ontdekking in de tuin, van een paar exemplaren van de vermiljoenzwam, op een stuk van een composterende berkenboom. Volgens een recent artikel van:  http://www.natuurbericht.nl/?id=9923 zou de zwam in 1967 in ons land ontdekt zijn en sindsdien aan een stevige opmars bezig zijn op de zandgronden. 
Toen ik de tak zag liggen, eind januari 2011, was de zwam al op zijn retour. De kleuren aan het vervagen. De fotocollage vertoont een groter beeld dan de zwam in werkelijkheid was. Dat neemt niet weg, dat de zwam uit kan groeien tot een behoorlijke proportie. Rond de Kerst is het zijn hoogtepunt, vandaar dat hij in het natuurbericht de “Kerstzwam” wordt genoemd.

artikel van 1 februari 2011:
Een opvallende oranje/rode kleur en toch nooit opgemerkt. Vanmiddag zag ik hem ergens langs de omheining, in de rimboe van dood hout liggen.
De Vermiljoenzwam (Pycnoporus sanguineus).
Enkele exemplaren op een stuk dode tak in stijf bevroren toestand. Het mooist kwam de onderkant van de zwam, met de oranje/rode buisjes, tot zijn recht op de versplinterde punt van de tak. De zwam is zeldzaam, maar de afgelopen herfst kenmerkte zich door de vertoning van meer zeldzame paddestoelen en zwammen. Deze soort komt voor op hout van loofbomen, vooral berk, lijsterbes en kers.
Vruchtlichaam eenjarig, halfrond console- tot waaiervormig.
Na het voorjaar van 2011, heb ik de zwam in de tuin nog niet terug gezien, wel in de omgeving.

donderdag 6 december 2012

dinsdag 4 december 2012

Sleedoornpage (Thecla betulae)

sleedoorns langs mistig tuinpad


Sleedoornpage (Thecla betulae) is een vlinder, die haar eitjes afzet in de oksels van de takken van de sleedoornstruik, vandaar de naam "sleedoornpage". De vlinder vliegt van eind juli tot eind oktober. In die tijd zet ze haar witte, platte eitjes af, op takken die ongeveer 2 a 3 jaar oud zijn. Onder afgevallen bladeren verpoppen de rupsen zich op het eind van juni. Vroeger droeg de vlinder, de naam "berkenpage", omdat er gedacht werd dat ze berken als waardplant hadden. Naderhand werd ingezien dat het niet om de berk, maar om de sleedoorn ging. De wetenschappelijke naam is nog een erfenis van deze misvatting.
De vlinder staat op de rode lijst van bedreigde soorten.
Rond het jaar 2005 zijn er in de Bijentuin, zeven eitjes aangetroffen, op de sleedoorns.
Natuurbericht, - zie HIER -, recommandeert het zoeken naar de eitjes in deze periode, als mooie activiteit tussen Kerst en Nieuwjaar, als er tenminste geen sneeuw ligt, want de eitjes zijn wit. Er staan een paar heel goede afbeeldingen van vlinder en eitjes op hun website.


vrijdag 30 november 2012

De charme van een winterse tuin

wilde peen naast het insectenhotel

Vannacht is er dan de eerste nachtvorst van betekenis over de tuin gegaan.
Het was een prachtige ochtend, net voor de schemering intrad, stond de bijna volle maan, samen met de planeten Venus en Jupiter, op schitterende wijze te stralen aan de hemel vol sterrenpracht. Dat duidt in deze tijd van het jaar op zijn minst op nachtvorst. Tegen dat de zon opkomt en even daarna is de natuur dan ook een schitterend plaatje in wit. Vooral in de Bijen-natuurtuin waar de pluimen van uitgebloeide planten ongerept blijven staan, is het net of ze op een andere manier weer tot leven komen. Op de nog groene bladeren van o.a. de wilde marjolein (Origanum vulgare L.) tovert de vorst een wit randje.
De ragebolletjes van de wilde peen (Daucus carota L.) zijn berijpt heel mooi, samen met pluimen van lever- of koninginnekruid (Eupatorium cannabinumL.), guldenroede  en teunisbloem, de moeite waard om eens naar om te zien. De vogels hebben het duidelijk naar hun zin in de tuin. Vooral een winterkoninkje (Troglodytes troglodytes), fladderde zingend uit volle borst door de takken. Geassisteerd door koolmeesjes en mussen.
Marjolein met een wit bladrandje.


woensdag 14 november 2012

Zaadrijp teunisbloem(Oenothera) guldenroede(Solidago canadensis)


canadese guldenroede
De tuin heeft nu een herfstachtig aanzien.
Veel planten hebben rijpe zaden, of hebben zich inmiddels uitgezaaid.
Heidezaden van de Calluna- of stuikheide zijn nu ongeveer rijp.
Teunisbloem (Oenothera) en Canadese guldenroede zijn erg succesvolle zaaddragers, zeg maar woekeraars.
In bloei zien ze er prachtig uit en ook nu in hun herfsttooi, zijn ze nog decoratief. Vooral de pluimen van de guldenroede hebben een mooie uitstraling, bijzonder in het tegelicht en over een poosje als ze hopelijk met rijp of  sneeuw bedekt worden.
Op de foto's een beeld van deze planten in augustus en nu, half november.
De vijver is voor ¾ geschoond en het water weerspiegeld weer de wolkenluchten en de boomtoppen.
teunisbloem

vrijdag 2 november 2012

Kardinaalsmuts

Kardinaalmuts met verwelkte Canadese guldenroede.

In de tuin is het kleuren spektakel van de zomer en vroege herfst, nu helemaal op zijn retour en veranderd in het bruin, geel en zwart van verwelkend blad.
Bij een enkel herfstaster is nog iets paars van een bloem te herkennen. De enige helder rode kleur komt van de kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
De waardplant voor stippelmot, kardinaalsmutsmot ( Hyponomeuta evonymellus) en zwarte bonenluis (Aphis fabae Scopoli).
Verder is alles van de struik, giftig voor de mens. Roodborstjes en merels eten de zaden en zo worden deze, via hun guano, verspreid.
De plant bloeit in mei, met groene bloemschermen, die veel honing bevatten. De bloeitijd loopt vaak uit tot in de zomer. Dus voor bijen zeker een waardevolle struik.
Het hout was vroeger, door de mooie geelachtige kleur, gewild voor houtsnij- en inlegwerk. Weverspoelen werden er ook veel van gemaakt.

vrijdag 12 oktober 2012

Sprinkhanen/krekels

sprinkhaan 

Een paar dagen geleden, op een mooie zonnige middag, sprong er een sprinkhaan voor mijn voeten, in het gras. Een klein moment liet het dier zich fotograferen. Het is vanwege, het duidelijk zichtbare halsschild, zeer waarschijnlijk de ratelaar (Chorthippus biguttulus), uit de veldprinkhanen familie.
Sprinkhanen behoren samen met krekels de zgn. rechtvleugelijke insecten (Orthoptera) . Maar de krekel springt niet zo ver en is ook kleiner.
Met hun verlengde achterpoten kunnen vooral sprinkhanen, grote sprongen maken. Krekels en sabelsprinkhanen, maken tsjirptgeluidjes, door met hun voorvleugels langs elkaar te wrijven. Veldsprinkhanen wrijven de dikke ader van de voorvleugel, langs de ruwe binnenkant van de lange achterpoot. Elke soort van de ongeveer 25 – 36 inheemse sprinkhanen/krekels, heeft zijn eigen zangwijze. Ook de kleur van sprinkhanen, vaak groen, is per soort en per individu, groot. Mannetjes maken meestal de geluiden, maar in de paartijd tsjirpen de vrouwtjes ook. De eitjes worden in koffertjesvorm in de grond gelegd. De larven komen in april uit. Bij elke vervelling gaan ze meer op hun soort lijken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratelaar_(insect)

woensdag 10 oktober 2012

Akkerkool - Lapsana communis



In de tuin staat nog een akkerkool te bloeien op een hoge stengel, aan de rand, bij de vlindertuin, een beetje verscholen achter een bremstruik.
Het is een veel voorkomende plant. De bladeren kunnen in salades verwerkt worden, maar hebben wel een licht laxerende uitwerking. Op de foto zijn behalve de bloemen, zelfs nog bloemknoppen waar te nemen  en  rijpe zaden. Hier meer over akkerkool.

maandag 8 oktober 2012

Krulzoom (Paxillus involutus), mycena, grote stinkzwam (Phallus impudicus)




Op de foto een mooie compositie in de tuin, van, op de voorgrond, een krulzoomzwam (Paxillus involutus). Een zwam met lamellen of plaatjes, die iets aflopen op de steel. Een zeer algemene, giftige( niet dodelijk) paddenstoel. In het midden een bundel mycena's op dood hout. Mycena's zijn kleine tot middelgrote lang geteelde paddenstoelen zonder manchet. De hoed is klok- of kegelvormig, voorzien van plaatjes. Er zijn wel meer dan 80 mycena soorten. Op de achtergrond een grote stinkzwam, waarvan een jong exemplaar op afstand al aan de gasachtige reuk te herkennen is. Het groen van de hoed is al afgelikt door insecten, die op die manier de sporen verspreiden. Op de foto is nog een grote bromvlieg op de nu witte hoed te zien.

vrijdag 14 september 2012

Biefstukzwam, (Fistulina hepatica) sponszwam, heksenboter

biefstukzwam (klik voor vergroting)

In de directe omgeving van de tuin, staat een wat spichtige jonge zomereik (Quercus robur), die het duidelijk niet redt met zoveel grotere bomen om zich heen.
Een jonge eik moet zon, licht en ruimte om zich heen hebben.
Als de plant dat niet heeft, probeert hij zijn leven te redden, door de top te neigen naar de plaats waar de morgenzon het eerst te vangen is.
Maar het zielige exemplaar langs het pad naar de tuin is ten dode opgeschreven, nu er aan de voet een biefstukzwam (Fistulina hepatica) begint te groeien.
De zwam lijkt echt veel op biefstuk, zowel van binnen als van buiten.
Het wortelstelsel van de zwam, loopt tot ver in het hout van de boom en laat er zijn rode kleur in achter. Meubelmakers waren vroeger dol op dit eikenhout. Ze maakten er mooie rood gevlamde eiken meubels van.
Bij de achteringang van de tuin, nog buiten het hek, groeit een aardige sponszwam (Sparassis crispa).

Direct achter het hek binnen, zijn aardsterren (Geastrum) te bewonderen.
In de omgeving van de tuin links langs het fietspad in de richting van de spoorlijn, zit heksenboter (Fuligo septica) op een omgevallen boom.



woensdag 12 september 2012

Aardpeer (Helianthus tuberosus)

Helianthus tuberosus

Het motto van de open monumentendag "Groen en toen", kan in de tuin een vervolg krijgen in de historische- of vergeten groetentuin.
Van het eten op de "tafel van toen", staan enkele groentes in deze thematuin.
Teunisbloem, zuring, rabarber, maar de meest in het oog springende is op het ogenblik de prachtig bloeiende aardpeer (Helianthus tuberosus).
Een heel trouwe - en voedzame plant, die elk jaar steevast weer terug komt. Zelf de ogen die in de schillen zitten gaan, na directe compostering in de grond, weer uitlopen.
Aardperen komen vaak in siertuinen voor. De plant wordt wel tegen de 3 meter hoog en doet denken aan een zonnebloem, maar de bloem is veel kleiner.
Leuk is de combinatie van de Hollandse naam "Aardpeer" en "Helianthus". De knollen in de aarde en een hoofd die aan uitslaande zonnevlammen doet denken.
Smakelijke recepten zijn op het internet genoeg te vinden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1181904/2009/11/21/Plant-een-aardpeer-en-je-hebt-tot-in-lengte-van-dagen-te-eten.dhtml

dinsdag 11 september 2012

Vlinders Atalanta (Vanessa atalanta)


Atalanta op lever- of koninginnekruid.
Deze dagen vliegen er ook in de tuin diverse vlinders rond. Vooral de vlinders van de schoenlappersfamilie, doen het goed in deze zonnige periode.
Tot deze familie behoren o.a.: de kleine vos (Aglais uticea), dagpauwoog (Inachis io) gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), Atalanta (Vanessa atalanta). De Atalanta vlinder spant nu wel de kroon.
De schoenlappers bestaan uit mooie dagvlinders, van behoorlijke grootte, vleugelspanwijdte van 40-65 mm.
De meesten trekken in de herfst als vlinder naar Zuid- Europa en komen in de zomer weer terug. Atalanta en distelvlinder, proberen ook hier te overwinteren, maar dat lukt zelden. De onderkant van de vleugels zijn minder mooi, maar heel goed voor camouflage. Helemaal zeker is het niet, maar men denkt dat de soorten   elkaar herkennen  aan het kleurenpatroon. De seksen zijn gelijk, maar het verschil wordt  waarschijnlijk  uitgemaakt, door geur en gedrag.
De rupsen van de schoenmakers, hebben doornachtige uitsteeksels, zijn zwart of bruin van kleur, met witte – of gele tekeningen, ze leven vaak op brandnetels. Alle soorten spinnen de bladeren aan elkaar met zijdedraden, via hun spierklieren en maken zo een tent, waarbinnen ze kunnen eten.
Poppen hangen met hun achtereind aan haakjes, die ze als rups gesponnen hebben. De poppen hebben metaalglanzende vlekken.
Atalanta’s zijn te herkennen aan het oranje rondje over hun gespreide vleugels.  
Hier meer over Atalanta’s en andere vlinders en rupsen.








woensdag 5 september 2012

Groen en Toen monumentale bomen


jeneverbes en bruine beuk
A.s. zaterdag 8 september, zet ook de gemeente Nunspeet, de deuren van een aantal monumentale gebouwen open. Dit jaar is het motto; “Groen van Toen”. I.v.m. dit thema zijn er in de route van ruim 4 km., ook bomen opgenomen.
Een beschrijving is nu al verkrijgbaar bij; het VVV-kantoor.
In en aan de rand van de tuin, staan eveneens een aantal interessante bomen. Een zomereik (Quercus robur) en een fraaie bruine beuk, (Fagus silvatica 'Purpurea') die de naam draagt “de Lindbergboom”. De eik is wat gedrongen van vorm. Waarschijnlijk is vlak na het uitspruiten, het topje eraf geknabbeld, door een diertje. De beuk is aangeplant door de vorige eigenaar van het landgoed, in midden jaren 30 van de vorige eeuw. Nog een aardige blikvanger is een zachte berk (Betula pubescens), in het heideveld. Maar het meest in het oog lopend zijn wel de twee Jeneverbesbomen (Juniperus communis) midden in de tuin.  Verder bezit de tuin veel interessante struiken en wordt het vrij open terrein omringd door grote bomen. Douglassparren, Amerikaanse eiken, er moet zelfs nog ergens een linde, net achter de omheining staan. Altijd een aardig zoekklusje om die te vinden. Vliegdennen die begin vorige eeuw aangeplant zijn om het stuifzand tegen te houden, hebben ondertussen een respectabele afmeting gekregen. 

dinsdag 28 augustus 2012

Rijke heidehoning oogst verwacht



heide met een van de abri's voor bijenkasten 
Het mooie zonnige weer dat in de afgelopen weken overheerste, heeft naar verwachting een goede heidehoningoogst tot gevolg.
De heide is mooi om te zien en het geurt er naar honing. Dat was ook de constatering van mede heidebezoekers. Jammer dat er nog geen mogelijkheid is om die heerlijke reuk vast te leggen.
Ook in de tuin bloeide en nog steeds, bloeit de callunaheide prachtig.
Dus ook van de bijenkasten die in de tuin zijn achtergebleven is een goede honingoogst te verwachten.
De smaak van heidehonig is net als de geur, pittig en aangenaam. Deze honing is zelfs de koningin onder de honingsoorten.
Hier kunt vindt u veel meer informatie over de excellente heidehoning.

woensdag 8 augustus 2012

Bij, blij op de grote hei.

beginnende heidebloei in de tuin
De grote "stille" heide begint weer paars te kleuren. In de tuin is de oppervlakte die bedekt is met calluna of struikheide, slechts een klein hoekje naast de vlindertuin. Toch ademt het, met een rijzige berkenboom, iets opzij van het midden, een mysterieuze sfeer, het is alsof er een geheimpje in verscholen zit.
Op zonnige dagen geurt de heide naar honing. Bijen en Calluna houden elkaar. Ook nu, zijn de meeste kasten alweer een week geleden, verplaatst naar de grotere heidevelden.
Erica of dopheide bloeit normaal al vanaf begin juni, maar dit jaar is ze erg laat van start gegaan en zo zijn op het ogenblik de beide soorten, op bepaalde plekken in de vrije natuur, naast elkaar in bloei te zien. Ook in de tuin groeit een polletje dopheide. Erica houdt van vochtige grond en calluna heeft liever wat drogere zandgrond. Tot iets ten zuiden van Nunspeet komt een derde heide soort; kraaiheide voor, op noordhellingen en koudere plekken. Deze drie soorten kunnen op sommige plaatsen op de grote heidevelden, bij elkaar groeiend, bewonderd worden. Kraaiheide komt eveneens in de tuin voor.
Voor bijen is alleen de calluna van belang. De nectar van de erica, is voor de bij moeilijk te bereiken doordat
de bloem een lange ballonvorm heeft.



donderdag 2 augustus 2012

Vuilboom of Spork (Rhamnus frangula)

bij aan het slikkerdemikken van sporkehoutbloemen
De struik of boom, komt ook voor onder de naam sporkehout of kort gezegd; "spork". Vroeger veel aangeplant voor houtkoolbranderijen.
De plant leent zich goed voor het vormen van een haag. Elk jaar moet ze ten gunste van de bloei flink gesnoeid worden. De boom draagt alleen vrucht op jong hout.
Vanmorgen trof ik veel nectar verzamenlende bijen en andere insecten op de bloemen aan.
De struik heeft 2 manieren om zich te vermeerderen: door uitlopende wortelstokken en door verspreiding via de zaden.
Vooral lijsters consumeren de bessen en werpen de pitten via de mest ergens anders weer neer.
bij en slak op spork
In het verleden werden de duurzame twijgen gebruikt als bindmateriaal en als spijlen voor bijenkorven.
De schors werd  gebruikt als looimiddel, voor verven van stoffen en vuilboom werd ook toegepast in de volksgeneeskunde, als laxeermiddel, verkregen uit de 3 a 4 jarige twijgen. Zelf medicatie is niet zonder gevaar.
In DIT blog heb ik over de plant als waardplant van de citroenvlinder geschreven.
Op de foto; een paar vergeelde bladeren, waarin de camouflage kleuren van de vlinder heel goed terug te vinden zijn.
De rood/bruine vleugelvlekjes komen overeen met de "brandgaatjes" in de gele blaadjes.

maandag 30 juli 2012

Guldenroede (Solidago canadensis) en (Solidago virgaurea)


bijen op canadese guldenroede

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) heeft door zijn nectarrijke bloemen een grote aantrekkingskracht op bijen en andere insecten.
De tuin geurt soms naar de honing en dat is niet alleen vanwege de guldenroede, maar dichtbij de aren is de reuk goed waar te nemen. De plant is uit Canada ingevoerd, vanwege het hoge nectar gehalte en de sierwaarde. De plant kan in tuinen irritant gaan woekeren via de wortelstokken en vooral door uitzaaiing. De uitgebloeide bloemen op hun hoge steel, geven wat spanning in de aanblik van de wintertuin. Rijp en sneeuw kunnen er een fijn kantwerkje van maken.
In de Bijen-Natuurtuin hebben we ook de echte guldenroede (Solidago virgaurea), een inheemse plant, die ook alle eigenschappen van de ingevoerde soort in huis heeft. Echte guldenroede is te vinden in de medicinale tuin, is ook rijk aan nectar en heeft ook een reinigende werking op het lichaam. Er is onderzoek gaande naar de genezende werking op tumoren. http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=solidago-virgaurea Deze plant komt voor op de rode lijst van sterk verminderde en zeldzame soorten.
Guldenroede kan ook gebruikt worden voor beitsen van wol.

donderdag 12 juli 2012

Filipendula ulmaria (moerasspirea)


Bij met pollenkorfjes, van de vele meeldraden, die elke bloem bevat.

Bloemen van de moerasspirea (Filipendula ulmaria) lokken de bijen, die erop af en aan vliegen. De roomwitte schermbloemen ruiken heerlijk.
De meeste van deze planten staan aan de waterkant, bij de vijver. Het is een geneeskrachtig gewas en één van de meest onderzochte. Ze heeft aspirine bestanddelen in zich en dat zou een verdovende, ontstekingremmende werking hebben bij inname.  

donderdag 5 juli 2012

Hypericum perforatum (Sint Janskruid)


Bij vliegt naar St. Janskruid.

Sint Janskruid (Hypericum perforatum), komt algemeen voor op droge zandgronden en behoort tot de tien hertshooi soorten, die in ons land voorkomen.
Ze hebben allen gele bloemen met vijf kroonbladeren en veel meeldraden.
Omstreeks Sint Jan op 24 juni, staat het gewas in bloei, vandaar de naam.
Prachtig gele bloemen, maar de bloei is kort en al gauw kleuren ze weer bruin.
Bijen vliegen er op, maar minder dan hommels, die als eerste ’s morgens hun weg vinden naar het bloeiende kruid.
Ook diverse andere insecten weten de plant te vinden.
Als de blaadjes tegen het licht gehouden worden, ziet men doorschijnende punten. Dit zijn de klieren, die een vluchtige olie afscheiden.
Het kruid is sterk medicinaal en kan daarom niet zonder overleg met een arts ingenomen worden.
Als de plant helemaal uitgebloeid is en er geen bijen meer op komen, kunnen de stengels afgeknipt worden. Hierop loopt de pol weer uit en kan een tweede bloei plaatsvinden.

Hommel op St. Janskruid

zaterdag 30 juni 2012

Pracht klokje (Campanula persicifolia)


Campa persicifolia in de tuin.

Het prachtklokje of het perzikbladig klokje (Campanula persicifolia) bloeit in de tuin. Erg mooi om te zien en ze doet haar naam alle eer aan. Ze is te vinden in de rand, in de buurt van de composthoop.
Het is een zeldzame plant en dus beschermd. http://www.bosflora.nl/soorten/prachtklokje.htm ( met link naar een soortenlijst van zeldzame bosplanten)
Toch vond ik haar ook midden in het bos, langs het fietspad, van het Beekhuizerzand in de richting van Hulshorst.
Campa persicifolia in de vrije natuur.

vrijdag 22 juni 2012

Fazantenhen leeft in het Zandenbos

Deze fazantenhen liep te ver van de tuin(±2 km.), om van de directe omgeving te spreken. Maar toch belangrijk genoeg om de vondst te vermelden. Met dank aan mijn eega, die scherp zag, terwijl ik keek.

donderdag 21 juni 2012

Bijen in geurende bruidssluier.


Het is wellicht overbodig te melden dat de tuin op dit moment bloeit als een tierelier, met veel diverse soorten. Het is een plaatje dat verdient bekeken en bewonderd te worden. Opvallend zijn de digitalis of vingerhoedskruid in verschillende kleuren. In het veld voor de achterste bijenkasten hebben de margrieten gezelschap gekregen van de mooie, geel/violette bloemen van zwarte toortsen (Verbascum nigrum).
De randen van de tuin zijn versiert met uitbundig bloeiende bruidssluiers (Deutzia scabra). Heerlijk ruikend en de bijen hebben er enorm veel plezier mee.
Een bruin zandoogje (Maniola jurtina) fladderde onrustig van de ene naar de andere medicinale kruidenplant en ging tenslotte lange tijd rusten op een groot blad van de zwarte toorts.

zaterdag 9 juni 2012

Opendag verslag

De jaarlijkse opendag  is weer achter de rug. De weersgesteldheid was niet zo uitnodigend om de hele dag buiten te zijn en door de harde wind was veel buitenactiviteit ook niet uitvoerbaar.. Des te gezelliger was het binnen. Een goede presentatie met mooie 2e hands spulletjes, boeken, kaarten, stekken en gratis  voor elke bezoeker een zakje bijenbloemzaad. De geur van koffie was waarneembaar, ook thee en limonade waren te nuttigen. Twee korfvlechters toonden de kunst van het oude ambacht. Buiten werd ijverig gebouwd aan een blijvend insectenhotel. Om ongeveer kwart voor twaalf  mocht een schattig meisje, het blote voetenpad openen. Echt blotevoeten lopen was vanwege het koude weer niet aan te raden. Het is op een paar spettertjes na wel droog gebleven.  Voor foto's
http://www.mijnalbum.nl/Album=6NY47WH7

donderdag 31 mei 2012

Bloeiende tuin fotocollage

Bijen-Natuurtuin is erg de moeite waard op het ogenblik. Op de fotocollage iets van de bloeiende rijkdom. Gelderse roos (Vibumum opulus) is dit jaar wat terughoudend. Niet alleen in de tuin, ook in het eigen vaderland, de Gelderse Achterhoek, zijn de bloemkransen niet mooi afgerond, maar staan wat oneffen en rafelig. Overjarige bessen  hangen overal nog in de bomen.

dinsdag 15 mei 2012

Akkerhoornbloem (Cerastium arvense)



Akkerhoornbloem (Cerastium arvense)
Staat op diverse plaatsen in de tuin, uitbundig in bloei. Witte bloemen tussen het groene gras, een prachtig gezicht.
Het is een algemeen voorkomende vaste plant en behoort tot de anjerfamilie.
Behalve de akkerhoornbloem is er ook nog de zeer algemene "gewone hoornbloem" (C. holosteoides) en de eveneens veel voorkomende kluwenhoornbloem (C. glomeratum) .
Met nog enkele andere moeilijk van elkaar te onderscheiden hoornbloemsoorten, komen ze op zandgronden en in de duinen voor op grassige plaatsen.
Akkerhoornbloem wordt door insecten bezocht.

http://wilde-planten.nl/akkerhoornbloem.htm

 

zaterdag 12 mei 2012

Bijenhouders vereniging

http://harderwijkhierden.bijenhouders.nl/

De leuke interessante en informatieve website van de plaatselijke Bijenhoudersvereniging NBV
Leuk dat je hierbij zowel Nederlandse - als ook Nunspeetse Bijenhouders Vereniging kunt lezen.

maandag 30 april 2012

Hondsdraf. (Glechoma hederacea L.).

Hondsdraf. (Glechoma hederacea L.). Is dit voorjaar opvallend aanwezig. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de plant een wat kwijnend voorkomen had, althans in deze omgeving. Het was toen tijdens de bloeiperiode warm en erg droog. Nu oogt het gewas een stuk beter. Op frisse, hoge, vierkante stengels bloeit het met prachtig blauwe lipvormige bloemen.



De plant heeft de gewoonte om met bovengrondse uitlopers de bodem te bedekken, een kruiper dus. De kleur en vorm van de bloemen vormen met de kleur en de bladvorm een oogstrelend geheel, vooral als ze grote plakkaten vormen.
De plant is medicinaal van grote waarde. De werking is zowel in- als uitwendig zuiverend en verkoelend en rustgevend. Volgens wikipedia is de naam een waarschijnlijke verbastering van: Gunderaba, wat wonddrank betekent. Het smaakt lekker in o.a. salades en de geur is ook heerlijk.
Hondsdraf groeit graag op wat vochtige grond en houdt wel van wat schaduw.

Bijen, wilde bijen, hommels en vlinders puren nectar en stuifmeel uit de plant.
Er is een mooi gedicht over in het Drenths. Hier de link.

dinsdag 24 april 2012

Plant en dier namen in streektaal


(Op de foto: een haalbij op maartsviooltje.)
Minister Spies wil geen status 3 erkenning geven aan de Nedersaksische taal, gesproken over een goot gebied, dat de provincies, Groningen, zuidoost Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland omvat en over de grens in noord Duitsland tot Polen toe.
De bevolking van de betreffende Nederlandse streken, vooral zij die hier hun roots hebben, zijn hierover begrijpelijk zeer verontwaardigd.
Bezorgdheid voor financiële consequenties deed de minister tot dit besluit komen. Maar de kosten ervan worden nu al door de provincies gedragen.

Het Nedersaksisch is geen dialect van het ABN, het is eerder andersom. Maar onderling heeft de taal wel vele dialecten. Zo ligt de tuin aan de uiterste westkant van de isoglossenlijn, die een paar kilometer noordoostwaarts weer een variant heeft, met een paar woorden verschil.
Het is de moeite waard om eens na te gaan wat er aan flora- en faunanamen, in de streektaal voorkomen.
Vaak is het een grappige typering van de verschijningsvorm van de plant of het dier, soms in combinatie met andere eigenaardigheden.
Zo heet een salomonszegel: motte (zeug) met biggen. En een viooltje: umkiekertien (omkijkertje). Ook honingbijen zijn in groepen verdeeld en zo heet de aanvoerbij: haalbieje.
In het Nunspeetse draagt een Lieveheersbeestje het troetel naampje: kukeluusje, een naam voor dit mooie kevertje die nergens anders voorkomt. Meer leuke namen zijn op deze prachtige website te vinden https://sites.google.com/site/plantennaomen/

Voor informatie en het tekenen van de petitie http://www.sont.nl


teken petitie

maandag 23 april 2012

Teveel biertjes op

Teleurstellend, wat dronken lieden zoal aanrichten.
Verpesten van andermans werk en hierbij gaat ook nog een stuk fauna en flora de vernieling in. Bah, bah, bah.
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/april/21/ravage_in_de_bijennatuurtuin_nunspeet


www.twitter.com/#/bijennatuurtuin

woensdag 18 april 2012

Fritillaria meleagris Kievitsbloemen


In de tuin is in het vroege voorjaar al veel onderhoudswerk verzet.
Afvalhout, dat goed is voor de allesbrander, is in brandklare blokjes gezaagd en ligt netjes opgestapeld te wachten op het volgende stookseizoen. Snoeiwerkzaamheden en opruiming van winterse plantenrestanten en andere obstakels, naderen de voltooiing.
De bedoeling hiervan is; bezoekers gastvrij te onthalen om hen te laten genieten van de nieuwe groei- en bloeitijd.
Het bloeispektakel speelt zich in de vroege lente voornamelijk af in de stinzenplantenhoek, onder de grote bruine beuk, in die tijd nog helemaal bladloos, vanzelf. Sneeuwklokje heeft de naam de aller-vroegste te zijn. De boerenkrokus, Italiaanse aronskelk met fraaie bladtekening, voorjaarshelmbloem, volgen dan al heel snel. Drukke bezigheden hebben me even belet om de ontwikkeling te volgen en na een dag of tien weer terug, sta je dan te kijken van de ontwikkeling, die de tuin heeft doorgemaakt.
De voorgaande jaren verscheen er begin tot half april steeds één exemplaar van de kievitsbloem (Fritillaria meleagris), dit jaar staat er nog een heel lief kleintje naast. Net moedertje en kind. Ze staan tussen de bloeiende witte klaverzuring (Oxalis acetosella) en de eveneens bloeiende gele dovenetel (Lamium galeobdolon)






The bloom show takes place in early spring, mainly on the stinzenplants corner, under the big beech, Fagus silvatica 'Purpurea', at that time completely leafless. Snowdrop is the very first. The Crocus tommasinianus (Woodland crocus), Arum italicum, with beautiful leaf markings, fumewort - Corydalis solida, then follow very soon. Busy schedules have prevented me, to monitor the development and after about ten days back, will I be surprised by the development that has gone through the garden.

In previous years, appeared in early to mid april, a Fritillaria meleagris, this year there is still a very sweet little addition. Lovely as mother and child. They stand between the flowering Oxalis acetosella and also flowering Lamium galeobdolon.




woensdag 28 maart 2012

Mist in de vroege morgen

Vanochtend vroeg was het erg mistig. Lastig en gevaarlijk in het verkeer, maar het groen heeft overdag, in een zonnige en droge periode, veel profijt van de nachtelijke nattigheid. Vanmorgen hingen nadat de zon al door gebroken was, de druppels nog aan de kale boomtakken, met daartussen veel vochtig spinrag.

Speenkruid, (Prunus spinosa) voorjaarshelmbloem, blauwe klokjes en al een paar witte klaverzuringbloemen geven kleur aan de stinzenplantentuin. Veel stuiken vertonen al bladknoppen. De sleedoorn heeft zelfs al kleine witte bloesems.


This morning was very foggy. Difficult and dangerous in traffic, but the green in asunny and dry period, benefit greatly from the nighttime wetness. This morning after the sun had broken through already, there are drops hung on the bare branches of trees, interspersed with lots of wet cobwebs.

woensdag 21 maart 2012

Corydalis solida voorjaarshelmbloem

De voorjaarshelmbloem (Corydalis solida) is pas in bloei. Een bijzonder mooie plant om te zien. Zowel het gladde ingesneden blad als de bloemen zijn sierlijk. Van de vier paarsachtige kroonblaadjes, is er één verlengd tot het karakteristieke spoor. Door deze vormgeving wordt de plant, in de volksmond ook wel “vogel op een krukje” genoemd. Vermeerdering vindt plaats door zaad. Onder meer, doordat een insect op een bloemblaadje gaat zitten, de bloem buigt daardoor naar voren en het zaad valt eruit. Het insect komt hierdoor ook in aanraking met het stuifmeel. Mieren vinden het gevallen, kleverige zaad aantrekkelijk en verspreiden het, door versleping. Ook de massieve (solida) knolletjes vermeerderen zich. Voorjaarshelmbloem heeft een dubbelganger, de (Corydalis cava) of holwortel. Deze is iets groter en heeft een holle (cava) knol. De planten behoren via de duivenkervelachtige familie tot de papaverachtige. De plant is niet algemeen. In de tuin hebben ze een ereplaatsje in de stinzenplantenhoek en verder komen ze voor op specifieke plaatsen vooral in de randen.

 

Corydalis solida is in bloom. A very beautiful plant to see. Both the smooth incised leaves and the flowers are graceful. The plant has four purple petals, hereof there is an extended until the typical spur. By this design,  the plant is popularly called as "bird on a stool". Multiplying occurs by seed. Sitting down by an insect, on a flower,  bend the flower forward, and the seed falls out.  Ants find the cases, sticky seed attractive and disperse by drag off.

Corydalis solida has a look-alike, the Corydalis cava. This plant is slightly larger and has a hollow (cava) tuber. The plants are from the fumitory family like the poppies

maandag 12 maart 2012

Narcissus pseudonarcissus bloeit


De narcis (Narcissus pseudonarcissus) bloeit in de stinzenplantentuin. De oerplant staat op de rode lijst van zeer zeldzame en sterk afgenomen soorten. De klein bloemige wilde narcis, groeide oorspronkelijk in drassige weilanden van beekdalen. De plant is door menselijk toedoen sterk afgenomen. Vroeger werden de bollen te vaak uitgestoken en in eigen tuinen overgeplant.
De bloem bloeit met een helder gele trompet in het midden en bleekgele bloemdekbladen eromheen.


Narcissus pseudonarcissus, (commonly known as wild daffodil), blooms in the botanical stinzengarden. The archetypal plant is on the red list of rare species and strongly reduced. The small-flowered wild daffodil, originally grew in marshy meadows of river valleys. The plant is greatly reduced by human activity. Previously, the bulbs were often excavated from their natural environment, and in private gardens replanted.

The flower blooms with a bright yellow trumpet in the middle and pale yellow perianth around it.