woensdag 8 augustus 2012

Bij, blij op de grote hei.

beginnende heidebloei in de tuin
De grote "stille" heide begint weer paars te kleuren. In de tuin is de oppervlakte die bedekt is met calluna of struikheide, slechts een klein hoekje naast de vlindertuin. Toch ademt het, met een rijzige berkenboom, iets opzij van het midden, een mysterieuze sfeer, het is alsof er een geheimpje in verscholen zit.
Op zonnige dagen geurt de heide naar honing. Bijen en Calluna houden elkaar. Ook nu, zijn de meeste kasten alweer een week geleden, verplaatst naar de grotere heidevelden.
Erica of dopheide bloeit normaal al vanaf begin juni, maar dit jaar is ze erg laat van start gegaan en zo zijn op het ogenblik de beide soorten, op bepaalde plekken in de vrije natuur, naast elkaar in bloei te zien. Ook in de tuin groeit een polletje dopheide. Erica houdt van vochtige grond en calluna heeft liever wat drogere zandgrond. Tot iets ten zuiden van Nunspeet komt een derde heide soort; kraaiheide voor, op noordhellingen en koudere plekken. Deze drie soorten kunnen op sommige plaatsen op de grote heidevelden, bij elkaar groeiend, bewonderd worden. Kraaiheide komt eveneens in de tuin voor.
Voor bijen is alleen de calluna van belang. De nectar van de erica, is voor de bij moeilijk te bereiken doordat
de bloem een lange ballonvorm heeft.