maandag 24 augustus 2020

De Heide

calluna (struikheide) staat overal zo mooi in bloei op de grote velden. De moeite van een fietstocht of wandeling waard. Het gonst er aan één stuk door van het Bijen-gezoem. Zelfs in de avondzon zijn de honinghalers nog druk hoorbaar aan het werk. Het late zonlicht zet de heide dan in een zachte dieppaarse gloed. 
De imkers hebben gewoonte getrouw hun kasten daarheen verplaatst. Maar ook de tuin heeft een mooie lap, nu bloeiende heide.
Het keukenkruid; wilde marjolein in wit en dieprood (Origanum majorana) en het paars-blauwe van de beemdkroon in de randen, kleuren prachtig met de heide.
Kraaiheide (Empetrum nigrum) mist in de tuin. Op de grote vlaktes zijn ze echter wel te vinden. Prachtig jong en diepgroen, staan ze tegen de koele kanten van de heuvels. De geur die deze heide afgeeft is verrukkelijk. De derde heidesoort van de grote heidevelden is de dopheide (erica). De bloei hiervan begint in juni. Ook nu staan er nog wel wat struikjes in bloei. Met een beetje geluk zijn de drie heidesoorten bij elkaar te vinden. Calluna heeft het liefst een droge bodem van grijze podzolgrond. Erica groeit liever op een wat vochtige bodem en kraaiheide prevaleert de koele zijde van een heuvel(tje). 

Bijschrift toevoegen


Wilde majoraan

Pijpenstrootje, kraaiheide en calluna in de avondzon

Grote heide met jeneverbes in de hoek.