dinsdag 23 augustus 2016

Callunaheide volop in bloei

In de tuin is de oppervlakte die bedekt is met Calluna vulgaris of struikheide, centraal gelegen, in de volle zonneschijn. Dat is de plek, waar heide wil groeien en bloeien. Bijen en Calluna houden van elkaar. Wie de afzonderlijke kleine bloempjes bekijkt staat versteld van de schoonheid ervan. Op zonnige dagen kan de heide naar honig geuren. Voor het afgeven van nectar mag het niet te warm zijn. Rond 25 graden C is een goede temperatuur.
Erica tetralix of dopheide komt ook in de bijentuin voor. Ze bloeit normaal al vanaf begin juni. Op bepaalde plekken in de grotere heidevelden  kan men soms beide soorten naast elkaar in bloei zien. 
Erica en Calluna met als toegift: Tormentil (geel)
Erica houdt van vochtige grond en Calluna heeft liever wat drogere zandgrond. Tot iets ten zuiden van Nunspeet komt een derde soort, de kraaiheide (Empetrum nigrum) voor, met een heerlijk frisse geur, waar een mens zich heel goed bij gaat voelen. Op noordelijke hellingen en koudere plekken gedijen deze planten. Deze drie soorten kunnen op sommige plaatsen op de grote heidevelden, bij elkaar groeiend, bewonderd worden. Kraaiheide komt eveneens in de tuin voor. De vierde heidesoort, die in ons land voorkomt is de lavendelheide. Deze soort staat graag op heel natte grond. In de natuurtuin de Heimanshof (Paasheuvel) in Vierhouten is deze heide te bewonderen. Zo hebben we op de Veluwe dus alle vier in ons land voorkomende heidesoorten in huis.

Bij op hei
Calluna op de  grote (Elspeter) heide
Voor bijen is de Calluna van belang. De nectar van de erica is voor het korte tongetje van de Bij moeilijk te bereiken doordat de bloem een langegerekte ballonvorm heeft.
Lavendelheide