zaterdag 20 september 2014

Herfsthangmatspin (Linyphia triangularis)

In de vroege morgen was hier dichte mist. Dat gaf een intieme en mystieke sfeer aan de tuin.
Vlaggetjes van rag hingen overal tussen de begroeiing.
In de herfst wordt dit verschijnsel veroorzaakt door de herfsthangmatspin (Linyphia triangularis). Hangmatspinnen behoren tot een familie van ongeveer 4400 soorten. Het zijn kleine, lichte spinnen, die zwevend aan een lange draad, op
de wind, een grote hoogte kunnen bereiken. Prooien vangen ze door stil te wachten op een trilling van het web, hangend aan de onderkant. Als een insect eenmaal op het web beland, komt het dier niet gemakkelijk meer weg uit de kleverige substantie. De spin hoeft dan ook geen haast te maken, maar  toch schiet hij behoorlijk snel toe.

Lees meer over dauw en mist.

Informatie en foto's van hangspinnen.


vrijdag 19 september 2014

Houtknotszwam (Xylaria polymorpha)

in de Bijentuin waargenomen. Dit is een algemeen voorkomende zakjeszwam, zwart van kleur.
Ook wel bekent onder de lugubere naam “dodemansvingers”. Evenzo is de Engelse naam “Dead Man’s Fingers”. De zwam groeit op dood hout, liefst van beuk of eik.  Er bestaat ook een “look-a-like” die op esdoornhout groeit, de esdoorn houtknotszwam (Xylaria longipes), een wat slankere soort. .

Hoewel de zwarte houtknotszwam niet zeldzaam is, is het toch aardig om iedere keer wat anders aan te treffen in de tuin, ook op gebied van paddenstoelen.
HIER uitgebreide informatie.