maandag 4 april 2016

Open tuin


Vorige week, nadat ik een paar leuke opnames van de paaiende kikkers had kunnen maken in de vijver, liep ik de tuin uit. Juist op het moment dat er drie aardige mensen de toegang tot de tuin passeerden, Ze wandelden over de Zandenboslaan, in de richting Epe. Eén van hen was gewapend met een camera.
Het was zonneklaar, dat ze erop uit waren om te genieten van de uitlopende flora en de bewegingen van de fauna, die de bossen in deze tijd nog maar mondjesmaat te bieden hebben. Omdat ikzelf erg genoten had van de tot bubbelbad getransformeerde vijver, door de kikkers, sprak ik ze aan. Vertelde hen wat er te zien was achter het hek en dat ze, gezien de mooie camera om de nek van één van hen, er wellicht spectaculaire foto’s konden maken. Ze reageerden verbaasd: ‘Mogen wij daar achter het hek komen?’
Blijkbaar zijn er mensen die het gesloten hek, associëren met; ‘niet toegankelijk voor onbevoegden’. Het is juist de bedoeling om er te kijken en eventueel foto’s te maken. Te genieten en uit te rusten op één van de bankjes. Er staan geen afvalbakken in de tuin. Wel op de parkeerplaats aan het begin van de onverharde Zandenboslaan.
De tuin is altijd open van zonsopgang tot zonsondergang.
Het gesloten, maar gemakkelijk te openen hek, is voor de veiligheid van kleine kinderen, die leuk kunnen spelen in de tegenoverliggende speeltuin. Voor hen zou de vijver een gevaar kunnen vormen, als ze even aan de aandacht ontsnappen. Honden mogen los lopen in het gebied, maar niet in de tuin. Aangelijnd mag wel.

Op maandag en woensdagmorgen, vanaf 10 uur is er gelegenheid om gezellig koffie, thee of frisdrank te drinken, tegen een kleine vergoeding. In het tuinhuis is veel informatie over de natuur en er zijn tegen scherpe prijzen, goede tweedehands boeken te koop.