zaterdag 28 februari 2015

Zwarte els (Alnus glutinosa)

vier stammen els aan  vijverrand
aan de rand van de vijver, staat een zwarte els, een naaktbloeier. D.w.z. dat de boom vroeg in het voorjaar bloeit, eer er blad aan komt. Wat nu het geval is. Bestuiving van de vruchten, door middel van stuifmeel of pollen wordt zo niet door blad gehinderd en kan effectief plaats vinden.
Elzen staan graag aan de waterkant of op natte plekken in bossen. Water trekken ze aan met een oppervlakkig wortelsysteem, waartussen bolletjes met bacteriën groeien die het vermogen hebben via de boom stikstof uit de lucht te filteren en weer af te geven aan de bodem. Ook door bladafval komt veel stikstof vrij. De boom verrijkt ook het water met voedsel voor vissen en Bijen. Zeker omdat de Bijendrinkplaats onder de zwarte els gelegen is. In het bijzonder gebeurt dit wanneer de boom vruchtdragend is.
De bloeisels aan de boom zijn zowel mannelijk katjes, de bestuivers (lange bellen) als vrouwelijk (houtige proppen).
proppen die nu boven de vijver hangen

Bijen verzamelen stuifmeel op de knoppen en bladeren van deze en nog wat andere bomen voor productie van propolis, door de afscheiding van de ​​harsachtige stof. Hier meerover deze gezonde stof en hoe bijen dit maken met hun lijfjes. Erg interessant!
Imkers raden aan om de bijen te voeden met stuifmeel van de els, zelfs voordat het bloeit. Om dit te kunnen doen, worden takken afgesneden en in een warme kamer in een zeef gelegd, met papier eronder. Zodra de helmknoppen openen, de zeef schudden, zodat het stuifmeel op het papier valt. Dit mengen door het voedsel; honing, suiker of siroop en aan de bijen geven.
Hieronder een aantal geneeskrachtige eigenschappen van schors, vruchten en blad van de els:
Actie: tonic, samentrekkend, laxerend, emetische, koortsverdrijvend, galactogogue, antiparasitaire, anthelminticum, choleretic, anti-inflammatoire, krampstillend, hemostatische, tonziruyuschee.
De bladeren zijn rijk aan eiwitten (tot 20%), vetten (6%), vitamine C, caroteen, flavonoïden, harszuren. Hebben samentrekkende, anthelmintische en stimulerende borstvoeding actie. Gebruikt in laryngitis en andere aandoeningen van de luchtwegen, om stuwing in zogende moeders te voorkomen. Infusie van bladeren - als anti-inflammatoire en adstringerende bij ziekten van de keel en de darmen; als een zweetmiddel voor verkoudheid en hoesten; wondgenezing; reuma en jicht. Bouillon van bladeren - borstkanker, pyloric maag, alvleesklier, twaalfvingerige darm, slokdarm, rectum, keel, tong, eierstok en andere tumoren.Voetenbad verwijdert het gevoel van vermoeidheid tijdens lange tocht. Alcoholisch extract van de bladeren "Alglutin" wordt aanbevolen als een laxeermiddel voor chronische constipatie.
De bast bevat essentiële olie, vitamine PP. Heeft tonic, samentrekkend, laxeermiddel, koortswerende en versterkende werking. Verse schors veroorzaakt braken. Infusie en tinctuur van schors - samentrekkende en anti-inflammatoire enteritis en colitis. Een afkooksel van de schors - een hemostatische in ontsteking en bloeden uit de darm, voor het spoelen - bij ziekten van de keel en mond, kompressen - zweren en wonden, als een zoetmiddel, bij diarree. Els schors poeder - anti-kanker middel.
Gekookt in azijn bast - reinigingsmiddel tegen luizen en huidziekten (schurft, zweren).In vloeibare vorm, kan worden gebruikt als een tandpasta.
Kegels van de els bevatten tannines pirogallovoy groep bestaande tannine (2,5%) en galluszuur (ongeveer 4%). Elskegels hebben door de aanwezigheid van tannines een sterk samentrekkende en desinfecterende eigenschappen. Bovendien hebben els kegels ook anti-inflammatoire, desensibilisatie en hemostatische effect. Tinctuur en de infusie van kegels (in het bijzonder de zomer, groene "kegels"), vloeibare en droge extracten ("Thmelini") - acute en chronische enteritis en colitis, dysenterie, verkoudheid, hoesten, jicht;gorgelen, de mond, het tandvlees en zweetdrijvend in de vorm van thee versterken. Maken deel uit van de collectie van de maag.

Het extract van de bloeiwijzen en stuifmeel heeft antiprotozoaire actie.
De keerzijde van deze gezondheidsles is ook dat de pollen, hooikoorts kunnen veroorzaken. Lees hier verder: