woensdag 5 maart 2014

Mist en dauw

sleedoorn met rag
Vanmorgen lag de tuin in de mist. De waterdamp was in condensvorm op de planten neergeslagen.  Spinnenwebben worden door dit verschijnsel  mooi zichtbaar. Ze zijn in deze toestand een favoriet foto-object. Onderzoekers hebben zich verbaasd over het feit, dat spinrag  het water vast kan houden, bij menselijk haar lukt dat niet. Ze ontdekten dat droog rag  een kettingachtige structuur vormt. Twee vezels ondersteunen een reeks afzonderlijke afgeronde bolletjes, elk opgebouwd uit kleine, willekeurig met elkaar verweven nanovezels. Als waterdamp condenseert op deze bolletjes, krimpen ze  tot dicht opeengepakte knopen. Dunnere nanovezels verbinden de stukken. De knopen worden beter zichtbaar, deze gebieden worden 'gewrichten' genoemd. De onderzoekers bestudeerden de banen onder zowel elektronen en licht microscopen.  Ze merkten dat als water condenseert op het web, de  druppels bewegen naar het dichtstbijzijnde knoop, waar ze samensmelten tot grotere druppels.
lenteklokje met rag 
Ook  bij dauw, onder ander  in het najaar slaat waterdamp op de begroeiing neer. Tijdens de laatste zomer, waren er lange, droge periodes. Planten overleefden door de dauw, die 's nachts  neersloeg op de begroeiing. Naarmate dag en nachttemperaturen verder uit elkaar komen te liggen, neemt de dauw in sterkte toe.
http://www.keesfloor.nl/artikelen/weer/dauw/

http://www.nature.com/news/2010/100203/full/news.2010.47.html


dinsdag 4 maart 2014

Winterkoning (Troglodytes troglodytes)

Winterkoning (Troglodytes troglodytes) is in de tuin, een veel gezien, heel klein zangvogeltje, niet groter dan 10 cm. Hippend met het staartje omhoog en bij vermeent onraad snel wegfladderend, ergens laag in de begroeiing, is het moeilijk om het dier goed te fotograferen. Een onbekende fotograaf is het met veel geduld en een super camera, wel gelukt om een goede opname van deze vogel in de Bijentuin te maken.
Geweldig, dat gracieuze open snaveltje, het prachtige oogje en de ontspannen grip van het slanke klauwtje om de tak. Overigens is dit een elegant jong exemplaar onder zijn soortgenoten. Vaak is het lijfje veel meer gedrongen. Kenmerkend voor winterkoninkjes is dat de staart verticaal omhoog staat. Deze heeft de staart mooi afhangen in het verlengde van het lichaam. Juist daar is de afbeelding minder scherp, wat erop duidt, dat op het moment van opname, de staart even in deze stand stond, voor de balans. Winterkoninkjes eten insecten en spinnen. Ze broeden meerdere keren per seizoen met 3 tot 8 jongen. Nestjes maken ze in struiken ongeveer een meter boven de grond. Door hun gedrongenheid zijn het slechte vliegers. Er is geen kleurverschil tussen de seksen.
Het geluid; een luide zang, eindigend in een triller, kunt u HIER vinden.
Hier Wikipedia informatie in het Neder-Saksisch.

http://www.arkive.org/wren/troglodytes-troglodytes/image-G141657.html