vrijdag 13 december 2013

IJshaar

IJshaar, een niet zo vaak voorkomend verschijnsel en dan moet je nog op de juiste tijd, op de juiste plaats zijn.
Vanmorgen is het geconstateerd in het Drentse Hooghalen. http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3561631/2013/12/13/Boswachters-vergapen-zich-aan-spookachtig-ijshaar.dhtml
Op 20 november van dit jaar, is het fenomeen ook op de Veluwe waargenomen http://janvanderknokke.nl/ijshaar/

Gele trilzwam in de rand


Morgen op 14 december hoopt men op een boswandeling ook ijshaar te zien.        


http://veluweland.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LN_TEXT_VIEW&doc_id=2747867&pageid=38792

Hier een video: http://www.youtube.com/watch?v=6vbLlR06UlQ
In de Bijentuin zijn er ook enkele geschikte plaatsen, waar zich ijshaar zou kunnen vormen.  In een rand liggen enkele dode eiken- en beukentakken, waarin gele trilzwam (Tremella mesenterica) actief is.
Het verschijnsel doet zich voor bij juiste combinatie van: temperatuur, de houtsoorten, de gele- of de zwartetrilzwam. http://www.koosroggeveld.nl/wetenswaardigheden/ijshaar/
Vanmorgen werd ik getipt door een bekende uit het Schotse Edinburgh, die op de hoogte was van de vondst van de boswachter in Hooghalen.About frost flower.

maandag 9 december 2013

Bijen actief

Vanmiddag waren de BIJEN erg actief. In deze tijd van het jaar gaat het om ontledingsvluchten, omdat er nergens meer bloeiende planten zijn, die hun pollen of nectar te bieden hebben. Om ziekte te voorkomen is zindelijkheid in de kasten heel belangrijk. Op warmere dagen vliegen de beestjes dan ook uit om zich te ontlasten. Bij koudere temperaturen moet alles op alles gezet worden om de temperatuur in het nest op peil te houden, door razendsnelle bewegingen van de vleugels.

This afternoon, the BEES were very active. At this time of the year involves decomposition flights, because there are no more pollen or nectar to be found. To prevent disease,  is cleanness in the cabinets is very important. On warmer days, the animals  fly out to feaces himself. At colder temperatures, a lot of energy must be used to hold nest heat on level, by rapid movements of the wings.