zaterdag 10 januari 2015

Tuinvogeltelling op 17 en 18 januari.

Elk jaar organiseert de stichting Vogelbescherming. een tuinvogeltelling. Meedoen is leuk en eenvoudig. Een door uzelf te kiezen half uur, in de tuin kijken en tellen hoeveel en welke vogels u ziet. Dat kan gemakkelijk zittend vanachter een raam, met zicht op uw tuin.  Om vogels naar uw tuin te lokken, kunt u  de voederplaatsen vanaf nu, al in de gaten houden en ze van voldoende voer voorzien.
Voor instructies en het doorgeven van het resultaat, klik hier.




woensdag 7 januari 2015

Sleedoornpage (Thecla betulae)

foto Jannine
soms nog berkenpage genoemd, zoals de wetenschappelijke naam aangeeft, is een vlinder, die haar eitjes afzet in de oksels van de takken van de sleedoornstruik, vandaar de naam "sleedoornpage". Rond het jaar 2005 zijn er in de Bijentuin, rond deze tijd, zeven eitjes aangetroffen, op de sleedoorns. Nu de takken kaal zijn, zijn de eitjes het beste waarneembaar. http://www.natuurbericht.nl/?id=13043
De vlinder vliegt van eind juli tot eind oktober. In die tijd zet ze haar witte, platte eitjes af, op ongeveer 2 a 3 jaar oude takken. Onder afgevallen bladeren verpoppen de rupsen zich op het eind van juni. Dit popstadium duurt 10 tot 22 dagen.
Vroeger droeg de vlinder, de naam "berkenpage". Later werd ingezien dat de eitjes op de oksels van sleedoorntakken worden afgezet. Wel behoort de berk tot één  van de voedselbronnen en verblijfplaatsen voor en van de vlinder. Ze voeden zich vooral met honingdauw; http://nl.wikipedia.org/wiki/Honingdauw.  Soms met nectar van bijvoorbeeld koninginnenkruid. In de Bijentuin zijn ze snoepend betrapt, door fotografe Jannine, op Canadese guldenroede, zoals ook op de bovenste foto te zien is. De mannetjes scholen samen in de kruinen van vrijstaande bomen (de ontmoetingsbomen) en maken van daaruit korte, dwarrelende vluchten. Doordat de vlinders veel boven in de bomen leven, worden ze slechts weinig gezien. De vrouwtjes hebben een geheimzinnige manier van leven en verblijven een aanzienlijk deel van hun tijd in de bomen en struiken.
De vlinder staat op de rode lijst van bedreigde soorten.
Hieronder een scan uit een "oud" boek, met nog meer informatie.