vrijdag 27 november 2015

Rimpelpoppenrover (Calosoma reticulatum)

Een extreme zeldzame mooie loopkever, werd in juni bij toeval gefotografeerd op het Infanterie Schietkamp in Harskamp. In het jaar1922 werd het beestje ook daar, in de buurt waargenomen. Daarna is het dier nergens  meer in Nederland gezien.
Lees hier het zeer interessanteartikel.

 De rimpelpoppenrover is een keversoort uit de familie van de loopkevers (Carabidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1787 door Fabricius.
Kever lengte van 20-27 mm.  Hoofd, schouderstuk en dekschilden zijn metallic groen, brons, zelden zwart met een bronzen glans. Monddelen, antennes en poten zijn zwart. Schouders en dekschilden bol breed. 
In Europa, werden het grootste deel van de vondsten gedaan in droge steppen en dennenbossen op zandgrond.
De kevers zijn actief in het voorjaar en de vroege zomer, maar ook in augustus en september. In mei en juni,  leggen de vrouwtjes gemiddeld 60-70 eieren. De ontwikkeling duurt ongeveer 2 maanden. De kevers overwinteren in de bodem. De nieuwe generatie verschijnt in april, begin mei. 
's Nachts gaat de kever op jacht op vooral rupsen en andere ongewervelden. De dieren komen in Noord-en Midden-Europa voor. In Duitsland worden ze met uitsterven bedreigd, de meeste vondsten daar zijn afkomstig uit de jaren 1950, vooral in de omgeving van Berlijn. Ondertussen is de rimpelpoppenrover alleen in het noorden en westen van L├╝neburger Heide gevonden. Ze leven in zandige gebieden, zoals op droge heidevelden en in de schrale bossen. Ze zijn op de grond of op lage vegetatie te vinden. Overal staat de kever op de “rode lijst van bedreigde diersoorten”, van Siberi├ź tot Hongarije tot Kazachstan en alles wat er tussen ligt.

rimpelpoppenrover


Bij toeval werd ook deze zomer in de Bijentuin een mooie kever ontdekt en gefotografeerd. De gouden tor (Cetonia aurata) Lees hier het artikel:


donderdag 26 november 2015

IJs op het ven

Het ven is bedekt met een laagje ijs. Mooi om te zien. De middagzon scheen erop. De vijver ligt in de schaduw van de middagzon en was ijsvrij. Het zal afhankelijk zijn van de diepte. Het ven is erg ondiep, terwijl de vijver veel dieper is. Ook de luwte van de omringende begroeiing zal meespelen. Lees hier meer

over de groei en de vorming van het ijs.

woensdag 25 november 2015

Kopergroenzwam (Stropharia aeruginosa)

Kopergroenzwam (Stropharia aeruginosa)
Groeide precies een jaar geleden in de buurt van de tuin, op een omgevallen, composterende boomstam. Drie stuks in totaal.
Men noemt ze saprofyt, omdat ze hun voedingstoffen uit dood materiaal halen. Geliefde groeiplaatsen zijn: gemengde naaldbossen en grasvelden, rijk aan humus.
De plant behoort tot de champignon familie en kan eveneens gegeten worden.
Koken kan, maar bakken of frituren schijnt de smaak te verhogen.
De geur schijnt aangenaam te zijn en de smaak; mild pittig. 
Ikzelf kan het niet beoordelen, omdat ik nooit de kopergroenzwam heb gegeten.

Dit jaar heeft de plant zich niet laten zien, helaas.