zaterdag 6 maart 2021

Zwarte els, hazelaar, narcis

Zwarte els (Alnus glutinosa) aan de rand van de vijver, hangt vol met katjes. Prachtig om te zien in de zonneschijn. floravannederland geeft hier goede informatie d.m.v. een prachtige video. 
Katjes van de hazelaar (Corylus avellana) hebben op het eerste gezicht veel weg van, die van de els. Els staat graag aan de waterkant. Hazelaar komt door de hele tuin heen veel voor. De meeste struiken zijn manlijk, te herkennen aan de lange groen bruine bellen. Vroeger lieten we ze uit onze neus hangen, we noemden het dan 'snotbellen'. De manlijke els bloeit ook op die manier. De vrouwelijke bomen van beide soorten hebben houtachtige vruchtbeginsels, de zgn. proppen. Beide bomen zijn naaktbloeiers. Hierdoor kan de bestuiving beter plaatsvinden. Het blad zit dan niet in de weg. Voor mensen met pollen allergie is het een nadeel. 
Veel is er op dit moment niet nog niet ontwikkeld in de tuin. De nachten zijn nog koud. Vaak -5-6*C. Sneeuwklokjes zijn er nog, mooi en veel. maar ze gaan alweer duidelijk op retour. Boerenkrokussen hebben zich in de tuin, niet optimaal laten zien dit jaar. Ergens anders deden ze het wel heel goed. Zo te zien hebben ze gebrek aan meststoffen.   



4








Hazelaar

Hazelaar manlijke katjes