woensdag 21 september 2016

Paddestoelen

in de tuin zijn er nog bijna niet. Dat komt ook door de warme, droge nazomer. Net achter de omheining staan veel grote stinkzwammen (Phallus impudicus) bij elkaar. De doordringende gas/aaslucht is er te ruiken. Lees hier meer.

Schuin tegenover de tuin, langs het pad, naast het speelveldje groeien twee biefstukzwammetjes onder aan de stam van een dunne eik. Om de twee jaar verschijnen er één of twee van die zwammen op dezelfde plaats.  Hier  een verslag en foto's van 2014 met daar weer een link naar het artikel van 2012. De zwam(men) waren in die jaren erg mooi, maar nu zijn ze verschrompeld en zwart geworden.

Op een dode boomstam, tussen de tuin en de eik met de biefstukzwammen, vond ik vanmiddag ook nog een heel klein stipje heksenboter (Fuligo septica). Een foto daarvan heb ik niet genomen. Wel staat er een duidelijke afbeelding in het verslag van 2012.

De rode beuk heeft een overvloed aan nootjes aan de takken hangen. Voor het vierde jaar achtereen, dragen eik en beuk een overvloed aan vruchten. Dus dit jaar weer een goed "mastjaar". Goed voor koolmeesjes en everzwijnen. Zie hier meer 

Herfstkleuren, bevordert door de warmte en de droogte,  verschijnen nu in snel tempo.