vrijdag 4 april 2014

Speenkruid (Ranunculus ficaria)

is evenals de bosanemoon (Anemone nemorosa) een lid van de ranokelfamilie en een zeer vroege lentebloeier.
Deze plant komt veel voor in stinzenplantentuinen en op die locatie staat ze ook in de Bijentuin, in tegenstelling tot de bosanemoon.
Speenkruid is een nectar en stuifmeelleverancier voor HONINGBIJEN, niet graag, maar wel traag en eveneens voor hommels en wilde bijen. 
http://www.bijenhelpdesk.nl/pld/PLD.Fotos/R/Ranun.ficaria/Bijen/Bijen.htm en

http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?t=27104&p=159481
De planten hebben graag dezelfde standplaats als de bosanemoon (zie artikel hieronder). Ze vermeerderen zich door knolletjes, die op spenen lijken. De Latijnse naam gaat uit van een gelijkenis met vijgen (ficaria). De bloemen zijn steriel. Hoewel leden van de ranokelfamilie giftig zijn, is deze plant eetbaar, met een hoog vitamine C gehalte.
Medicinaal worden de bolletjes na de bloeitijd gebruikt en het sap van verse bladeren voor de bloeitijd, De werking is pijnstillend, ontstekingsremmend  en aambeien genezend.donderdag 3 april 2014

Anemone nemorosa, of bosanemoon

staat in bloei in de tuin. Deze vroege lentebloeier, draagt witte bloemen en bloeit voordat de bomen uitlopen. Heeft graag rijke bosgrond en een vochtig plekje ergens onder loofbomen, struiken of aan een waterkant. Bosanemonen zijn overblijvende voorjaarsbloeiers  en groeien en vermeerderen zich door middel van wortelstokken. Het blad is prachtig ingesneden. De plant is vaak te vinden in stinzenplantentuinen. HIER meer informatie. In de Bijentuin staan ze op een andere locatie onder krenten-, kersen-, en  hazelnotenbomen. Het is een drachtplant voor wilde bijen, maar ook honingbijen halen er pollen uit.


http://www.habitataid.co.uk/british-trees-plants-seeds/Wood-Anemone--Anemone-nemorosa.html