donderdag 20 november 2014

Zilveren boomkussen (Enteridium lycoperdon) boompuist

Dit najaar schijnt een goede slijmzwammen tijd te zijn. Tot twee keer toe kwam de heksenboter (Fuligo septica) voor op een in 2007 omgewaaide stronk. Nu laat zich de boompuist of zilveren boomkussen (Enteridium lycoperdon), een soort slijmzwam of Myxomyceet, waarnemen in de tuin. Aan de voet van een rechtopstaande kersenboomstam, bij de composthoop. Eén van de tuinwerkgroepleden zag en melde dit.
"Slijmzwammen leven vooral op bosgrond en dood hout. Ze eten bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Slijmzwammen behoren tot de amoeben, een groep eencellige, vormeloze organismen die los staat van dieren, planten, schimmels en bacteriën. Amoeben bewegen zich voort met behulp van minuscule uitstulpingen, schijnvoetjes". zo schrijft www.Nu.nl http://www.nu.nl/wetenschap/2991027/slijmzwam-vervoert-eten-langs-mierenpaadjes.html
Natte periode's zijn gunstig voor de ontwikkeling. Bij droogte gaat de zwam in slaapstand en daarop wordt het uiterlijk aangepast.
Sporen worden door wind en regen verspreidt, maar ook de slijmzwam vlieg( Epicypta testata), leeft als larve en als een nimf in deze schimmel en draagt ​​bij aan verspreiding van de sporen.
Doolhof video http://www.visionair.nl/wetenschap/video-slijmzwam-lost-doolhof-op/

http://www.plantenenbeesten.info/fel-gele-zwam-slijmzwam/