zaterdag 13 december 2014

Kerstboom, den of spar?

Langs de tuinranden groeien veel naaldbomen: fijnsparren en Douglassparren.
Omdat fijnsparren (picea abies) in deze tijd van het jaar, als kerstbomen, ook wel kerstdennen genoemd, verhandeld worden, eerst iets over de fijnspar. De boom heeft een sierlijke piramidale groeiwijze. Twee centimeter lange naalden. staan spiraalsgewijs langs de twijgen ingeplant. In de noordelijke tuinrand staat een fraai exemplaar. 
Sparren zijn niet inheems in NL en ook niet eens erg geschikt voor ons klimaat. De lengte blijft dan ook behoorlijk achter bij de indrukwekkende exemplaren die in de Midden-Europese bergen groeien. Het hout dat de boom levert, is het bekende vurenhout. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuren_%28hout%29 Verkrijgbaar in vele afmetingen. Het hout wordt ook industrieel  gebruikt, voor het maken van papier. 
Een kerstboom heeft niets met het feest van Kerst te maken. Midden negentiende eeuw kwam het in huis halen en optuigen van een fijnspar, als een soort versieringsdrift in de mode. De takken verspreiden een fijne geur. Het werd in die tijd ook bekend dat de boom geneeskrachtig werkt tegen tuberculose. Dat zal er toe bijgedragen hebben, dat het een rage werd.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstboom