maandag 30 juli 2012

Guldenroede (Solidago canadensis) en (Solidago virgaurea)


bijen op canadese guldenroede

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) heeft door zijn nectarrijke bloemen een grote aantrekkingskracht op bijen en andere insecten.
De tuin geurt soms naar de honing en dat is niet alleen vanwege de guldenroede, maar dichtbij de aren is de reuk goed waar te nemen. De plant is uit Canada ingevoerd, vanwege het hoge nectar gehalte en de sierwaarde. De plant kan in tuinen irritant gaan woekeren via de wortelstokken en vooral door uitzaaiing. De uitgebloeide bloemen op hun hoge steel, geven wat spanning in de aanblik van de wintertuin. Rijp en sneeuw kunnen er een fijn kantwerkje van maken.
In de Bijen-Natuurtuin hebben we ook de echte guldenroede (Solidago virgaurea), een inheemse plant, die ook alle eigenschappen van de ingevoerde soort in huis heeft. Echte guldenroede is te vinden in de medicinale tuin, is ook rijk aan nectar en heeft ook een reinigende werking op het lichaam. Er is onderzoek gaande naar de genezende werking op tumoren. http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=solidago-virgaurea Deze plant komt voor op de rode lijst van sterk verminderde en zeldzame soorten.
Guldenroede kan ook gebruikt worden voor beitsen van wol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten