dinsdag 11 september 2012

Vlinders Atalanta (Vanessa atalanta)


Atalanta op lever- of koninginnekruid.
Deze dagen vliegen er ook in de tuin diverse vlinders rond. Vooral de vlinders van de schoenlappersfamilie, doen het goed in deze zonnige periode.
Tot deze familie behoren o.a.: de kleine vos (Aglais uticea), dagpauwoog (Inachis io) gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), Atalanta (Vanessa atalanta). De Atalanta vlinder spant nu wel de kroon.
De schoenlappers bestaan uit mooie dagvlinders, van behoorlijke grootte, vleugelspanwijdte van 40-65 mm.
De meesten trekken in de herfst als vlinder naar Zuid- Europa en komen in de zomer weer terug. Atalanta en distelvlinder, proberen ook hier te overwinteren, maar dat lukt zelden. De onderkant van de vleugels zijn minder mooi, maar heel goed voor camouflage. Helemaal zeker is het niet, maar men denkt dat de soorten   elkaar herkennen  aan het kleurenpatroon. De seksen zijn gelijk, maar het verschil wordt  waarschijnlijk  uitgemaakt, door geur en gedrag.
De rupsen van de schoenmakers, hebben doornachtige uitsteeksels, zijn zwart of bruin van kleur, met witte – of gele tekeningen, ze leven vaak op brandnetels. Alle soorten spinnen de bladeren aan elkaar met zijdedraden, via hun spierklieren en maken zo een tent, waarbinnen ze kunnen eten.
Poppen hangen met hun achtereind aan haakjes, die ze als rups gesponnen hebben. De poppen hebben metaalglanzende vlekken.
Atalanta’s zijn te herkennen aan het oranje rondje over hun gespreide vleugels.  
Hier meer over Atalanta’s en andere vlinders en rupsen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten