vrijdag 12 oktober 2012

Sprinkhanen/krekels

sprinkhaan 

Een paar dagen geleden, op een mooie zonnige middag, sprong er een sprinkhaan voor mijn voeten, in het gras. Een klein moment liet het dier zich fotograferen. Het is vanwege, het duidelijk zichtbare halsschild, zeer waarschijnlijk de ratelaar (Chorthippus biguttulus), uit de veldprinkhanen familie.
Sprinkhanen behoren samen met krekels de zgn. rechtvleugelijke insecten (Orthoptera) . Maar de krekel springt niet zo ver en is ook kleiner.
Met hun verlengde achterpoten kunnen vooral sprinkhanen, grote sprongen maken. Krekels en sabelsprinkhanen, maken tsjirptgeluidjes, door met hun voorvleugels langs elkaar te wrijven. Veldsprinkhanen wrijven de dikke ader van de voorvleugel, langs de ruwe binnenkant van de lange achterpoot. Elke soort van de ongeveer 25 – 36 inheemse sprinkhanen/krekels, heeft zijn eigen zangwijze. Ook de kleur van sprinkhanen, vaak groen, is per soort en per individu, groot. Mannetjes maken meestal de geluiden, maar in de paartijd tsjirpen de vrouwtjes ook. De eitjes worden in koffertjesvorm in de grond gelegd. De larven komen in april uit. Bij elke vervelling gaan ze meer op hun soort lijken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratelaar_(insect)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten