zaterdag 5 maart 2016

Maagdenpalm (Vinca minorL.)

het langwerpige blad is van de maagdenpalm
het andere is klimop
heeft de eerste twee bloemen in bloei.  De plant komt in het wild niet zoveel voor en is daarom beschermd. Om de handige eigenschap, van een goede en fraaie bodembedekker met prachtig blauwe bloemen ,  wordt het struikje graag in tuinen gekweekt. In het verleden heeft de plant rijkelijk op de fantasie gewerkt. Vooral magisch werd het palmpje er nogal eens bij gehaald. Medisch zou het goed zijn tegen: diarree, bloeding, tering, scheurbuik, kiespijn, bloedarmoede en zo meer. Het werd ook aangemerkt als een aansterkend middel. Modern onderzoek heeft aangetoond, dat het plantje een werkzaam alkaloïde bevat; het vincamine, dat aderverwijdend werkt. Daarom heeft de medische wetenschap haar zonder aarzelen opgenomen in het geneeskundig arsenaal en dan vooral tegen hersenaderverkalking.
Boeren uit het gebied van de Pripjatmoerassen in de grensstreek van Wit Rusland en Oekraïne, trekken bouillon van de bladeren van de maagdenpalm.
Verder onwikkelen de stinzenplanten zich heel goed. De boerennarcis is er nu ook bijgekomen. Een prachtig geel bloeiend bolgewas. Sneeuwklokjes staan met veel pollen te bloeien. De lenteklokjes staan ook nog dapper overeind, na de vorst.  De glans van waterdruppels verhogen het bloeieffect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten