zaterdag 30 juli 2016

Bijvoet, Artemisia vulgaris

een mooie hoge bijvoetstruik heeft zich uitgezaaid in de rand langs het terras van het tuinhuis. De plant is niet zo zeer een bijen waardplant, als wel een muggen verdrijver.
Bijvoet heeft veel medicinale kanten. Als eerste staat het gewas bekend om de voet verkwikkende werking. Het heeft ook een schuine wortelstok, vandaar de associatie met voet.  Mensen probeerden het kruid onder hun voeten, in de schoenen en het liep en loopt lekker. Eerst even wennen,  maar gaandeweg en hoe meer het onder de voet geplet wordt, gaat het echt verkoelend werken.  Heeft men sokken aan, doe het dan in de sokken, onder de blote voeten.

Verdere medische voordelen zijn, dat de plant  caroteen , ascorbinezuur , saponinen , tanninen , alkalo├»den bevat. En een sterke aangename geur verspreidt.
In Frankrijk,  wordt etherische olie  uit de gedroogde bloemen en bladeren van bijvoet verkregen;  lichtgele  of  kleurloze vloeistof met een sterk bitter-zoete aroma met een vleug van kamfer . Deze olie bevat thujon , cineole , borneol , pinenen het vermengt zich goed met olie van eikenmos , patchouli , rozemarijn , lavendel , dennen , salie en cederhout . Het wordt gebruikt in de geneeskunde als krampstillend en beperking  van toxiciteit.
In de keuken kan het kruid als pittige smaakmaker worden toegepast.
De bloeiende plant heeft ook een schaduwzijde voor hooikoorts gevoelige mensen.
Lees hier meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten