maandag 30 december 2013

Aardperen (Helianthus tuberosus)

Een gezonde knol, die in de winter naar behoefte geoogst kan worden. Vorst kan het graven belemmeren, maar voor, tijdens of na de vorst blijft het aanzien, de smaak en de stevigheid van de bol hetzelfde.
In de bijennatuurtuin komt de aardpeer voor in de thema tuin; “vergeten groenten”.
De plant bloeit in het najaar en de bloemen bevatten, nectar en pollen voor de BIJEN. Profijt hebben deze insecten er dus pas van als de heide uitgebloeid is.
Ze staan op ongeveer 50 meter afstand voor een groepje bijenkasten. Door de dichtheid en de lengte van de stengels, worden de bijen gedwongen omhoog te vliegen. Zo zijn vrijwilligers bij hun werk en bezoekers op hun wandeling, achter de planten enigszins beschermd tegen steken van uitvliegende bijen. De lange stengels kunnen ook dienst doen als windscherm. Aardpeer is een woekerende plant. De knollen breiden zich ondergronds enorm uit. Wie aardpeer in de tuin heeft, kan toe met een kleine oppervlakte, om in eigen behoefte te voorzien. De knol is gezond en heel voedzaam. Het heeft een dunne schil. Schoonmaken met een harde borstel en ze zijn klaar voor gebruik. Gekookt of rauw, of in de sapmachine, allemaal mogelijk voor een gezonde hap of slok aardpeer. De smaak van het sap is heerlijk zoet, de kleur is minder mooi, wat bruinig. HIER een artikel over de geschiedenis.

Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus)
A healthy tuber, which in winter can be harvested when desired. The frost hindered digging in the ground, but the taste remains the same. The Jerusalem artichoke is a "forgotten vegetable".
The plant blooms in the autumn and the flowers contain nectar and pollen for the bees.
They stand at a distance of 50 metres of a group of hives. Due to the density and the length of the stems, to be forced  the bees to fly up high. So volunteers in their work and visitors on their walk, behind the plants have some protection against stabbing. The long stems can also serve as windbreaks. Jerusalem artichoke is an invasive plant. The underground tubers multiply enormously. The tuber is  healthy and nutritious. It has a thin skin.  Cooked or raw, or in the juicer, all this is possible for a healthy snack or artichoke juice. The taste of the juice is delicious sweet, the color is less beautiful, some brownish.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten