donderdag 2 januari 2014

Sleedoornpage (Thecla betulae)

De sleedoornpage (Thecla betulae) is een weinig voorkomende vlindersoort, die de afgelopen zomer een paar keer waargenomen is in de tuin. Amateur fotograaf Jannine deed op 15 en 16 augustus 2013, tot 2 keer toe een waarneming op de bloemen van de Canadese guldenroede.
De tijd dat de vlinder vliegt, en dus waarneembaar is, loopt van ongeveer eind juli tot eind oktober. Binnen die tijd zet ze haar platte, witte eitjes af, in de oksels van 2 tot 3 jaar oude sleedoorntakken. Bij vergissing dacht men in het verleden, dat de vlinder de berk als waardplant had, vandaar dat het insect nog steeds wetenschappelijke naam "Theckla betulea" draagt. Verleden jaar schreef natuurbericht een ARTIKEL over het zoeken naar de eitjes, als aardige bezigheid, in deze  tijd van het jaar. Enkele jaren geleden zijn er in een winter, zeven eitjes geteld in "onze tuin" en  de laatste zomer, is er dus op twee dagen een vlinder gezien.


Thecla betulae (Brown Hairstreak) is a rare butterfly species. In the garden, in the past, seven eggs were found. On 15 and 16 August  2013, twice a butterfly was observed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten