donderdag 24 april 2014

Brem (Cytisus scoparius).

Staat dit jaar vroeg in bloei.
Hier een link naar het artikel van 23 mei 2013. De brem is nu dus bijna een maand eerder in bloei.

de blaadjes zijn nog nat van de morgendauw
Nog even een aanvulling op het blog van vorig jaar.
Opmerkelijk dat brem in het Fries; Bremerheide heet.
Van de flexibele takken werden in het verleden, bezems gemaakt en het hout schijnt goed brandhout te zijn. 
Bloemen deed men vaak in salades.
En de bloembottels werden in azijn ingelegd en gegeten als kappertjes
Na branden kon het zaad als koffiesurrogaat gedronken worden.
Jonge takken werden gebruikt met hetzelfde doel als hop in de bierbrouwerijen. Dit gaf een krachtig schuim. 
http://wilde-planten.nl/brem.htm
Brem heeft graag hoge droge grond, het is een snel groeiende grondstabilisator.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen