dinsdag 22 april 2014

Myrrhis odorata roomse kervel

in bloei
In de keukenkruiden- en in de stinzenplantentuin bloeien op het ogenblik de roomse kervelpollen (Myrrhis odorata).
Het is een vaste plant. De hoogte varieert van 50cm tot 2 meter. Het gewas gedijt goed op vochtige grond in de halfschaduw. Regelmatige bemesting is, zoals bij de meeste kruiden wel nodig.
Alles van het kruid is eetbaar, ook de wortels.  In deze streek en in grote delen van Gelderland en Overijssel, zijn de varenachtige bladeren het hoofdingrediënt voor het streekgerecht; melkmoes of kruudmoes. De plant is rijk aan vitamineC en heeft een anijsachtige smaak doordat het de stof “anethol” bevat. Toegevoegd aan zure - of bittere gerechten, reduceert het de onaangenaamheid van de smaak. Zure gerechten  kunnen toe met aanzienlijk minder suiker. Deze zoete smaak, is ook de reden, waarom honingbijen dol zijn op de nectar van de bloemen, dat geld ook andere vliesvleugeligen en vooral voor vlinders. In Duitsland schijnen imkers roomse kervel rond hun bijenkasten aan te planten voor extra lekkere bloemenhoning. Onrijpe zaden zijn een delicatesse, ze smaken naar drop. Een gezond snoepje dus.
met onrijp zaad
De naam “rooms” geeft aan, dat het de enige soort is van het genus Myrrhis. De Duitse naam is Süssdolde, in het Engels heeft de plant de prachtige naam: sweet cicely. Soms heet het ook Spaanse kervel of mirrekervel. Het schijnt door Plinius in 50 na Chr. Gebruikt te zijn als surrogaat voor mirre.

5r
http://www.kloster-amelungsborn.de/juni.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten