woensdag 17 juli 2013

Achillea millefolium (duizendblad)

Duizendblad (Achillea millefolium) .
Achillea millefolum, dankt haar naam aan de vele insnijdingen van de langwerpige bladeren, waardoor het blad voor het oog uiteenvalt in tientallen kleine blaadjes.
De bloemetjes zijn in een terughoudend witte kleurstelling. Witte bloembladen aan de rand en beige bloemstralen in het midden.
De kleurcompositie is niet uitbundig maar wel heel mooi. Het doet denken aan de wilde Bertram (Achillea ptarmica) , maar deze heeft veel grotere bloemen.
Duizendblad was als geneeskrachtig kruid al bekend in de grijze oudheid.
Bekend is de legende van de Griekse held Achilles, die op het slagveld een gewonde koning hiermee succesvol verbonden zou hebben. Dus is de plant o.a. wond helend.
Vergeten groente kan de plant ook gerust genoemd worden. Bekend is dat het kruid in de 17e eeuw al werd bereid als spinazie.
De bloemen worden bezocht door vlinders, wilde bijen en honingbijen. Waardplant is de plant vooral voor diverse motten en bladrollers. http://www.drachtplanten.nl/PLD.Fotos/A/Achillea/AchilleaM.htmAchillea millefolum (common yarrow), owes its name to the many cuts of elongated leaves, causing the blade to the eye disintegrates into dozens of small leaves.
The flowers are of a reluctant white color scheme. White petals at the edge and beige flower rays in the middle.
The color composition is not abundant but very nice. It is reminiscent of the Achillea ptarmica (Sneezewort), but this has much larger flowers.
Yarrow was as a medicinal herb already known in antiquity.
Well known is the legend of the Greek hero Achilles, who would have successfully bandaged a wounded king on the battlefield. Thus, the plant is wound healing.
The plant is also forgotten vegetable. It is known that the herb in the 17th century was already prepared like spinach.

The flowers are visited by butterflies, wild bees and honeybees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten